Kempens Landschap valt opnieuw in de prijzen

Herfst Kempisch Landschap -  kolonie Foto: Kempisch Landschap vzw
vrijdag, 26 oktober, 2018

Herfst in Kolonie 5-7 - fotograaf Wim Verschraegen

Kempens Landschap valt opnieuw in de prijzen en ontvangt prestigieuze 'Sustainable Cultural Tourism Destination 2018 Award’ voor Wortel- en Merksplas-Kolonie
Duurzame toeristische ontwikkeling bekroond door internationale jury

Steeds meer cultuurtoeristen vinden hun weg naar de prachtige landschappen van Wortel- en Merksplas-Kolonie. De voorbije jaren is er dan ook hard gewerkt om het verhaal van deze bijzondere plekken aan het brede publiek door te geven op lokaal, bovenlokaal en internationaal vlak. Het project van Kempens Landschap werd geselecteerd door een internationale jury en is in Cyprus bekroond met de ‘Sustainable Cultural Tourism Destination 2018 Award’ in de category ‘Cultural Landscapes’.

Het European Culturual Tourism Network of kortweg ECTN is een pan-Europees netwerk om cultureel toerisme te ontwikkelen en te promoten. Elk jaar reikt deze organisatie verschillende awards uit aan inspirerende en duurzame projecten. Dit jaar is een speciale editie georganiseerd in samenwerking met Europa Nostra en de European Travel Commission naar aanleiding van het Europees Jaar voor Cultureel Erfgoed. De awards gaan naar toeristische bestemmingen die ijveren voor een betere bezoekerservaring mét respect voor tradities en in samenwerking met lokale gemeenschappen.

Het project van Wortel- en Merksplas-Kolonie sluit om verschillende redenen naadloos aan bij de opvattingen van Europese organisaties en netwerken over cultuurtoerisme. De toeristische ontwikkeling van de site draagt bij aan de kwaliteit van de omgeving. De biodiversiteit in het gebied gaat erop vooruit, net als de historische kennis over Wortel- en Merksplas-Kolonie. Waar mogelijk wordt sociale economie ingezet en de infrastructuur is toegankelijk voor allerlei doelgroepen zoals mensen met een beperking. Ook de lokale gemeenschap wordt betrokken en heeft baat bij het project.

De inzending van Kempens Landschap is in Pafos (Cyprus) gisterenavond dan ook terecht bekroond op het jaarlijks internationaal congres voor cultureel toerisme in Europa, dit jaar getiteld ‘Cultural Heritage as an Asset for Responsible and Sustainable Tourism’. Gedeputeerden Peter Bellens en Inga Verhaert, covoorzitters van Kempens Landschap, reageren verheugd.

Peter Bellens : “We zijn uiteraard enorm trots op deze Europese erkenning voor onze jarenlange inspanningen in Wortel- en Merksplas-Kolonie. De award geeft aan dat Kempens Landschap echt een verschil maakt op het terrein. We hebben de toeristische aantrekkingskracht en mogelijkheden van het gebied op een duurzame manier ontwikkeld, zonder daarbij de sociale aspecten en het bovenlokaal potentieel uit het oog te verliezen.”

Inga Verhaert : “Uiteraard ben ik opgetogen dat het project van Wortel- en Merksplas-Kolonie de jury kon bekoren! Deze erkenning geeft ons ook moed om de opwaardering en ontwikkeling van het gebied verder te zetten. De award sterkt ons ook in de overtuiging dat Wortel- en Merksplas-Kolonie een essentiële bijdrage leveren aan het kandidaatsdossier om de Koloniën van Weldadigheid als cultureel landschap een plaats op de UNESCO Werelderfgoed te geven.”

Ontdek Kolonie 5-7

In de herfst tonen de majestueuze dreven zich op zijn mooist. Begin je dag in het gratis Bezoekerscentrum Kolonie 5-7 en wandel of fiets daarna door het landschap. Even opwarmen in een brasserie of cafetaria kan zowel in Wortel- als Merksplas-Kolonie. Op www.kolonie57.be<http://www.kolonie57.be> kan je alvast enkele mooie wandel- en fietslussen terugvinden. Of wat dacht je van een route met de Kolonie-app of de Vossenstrekenapp? Wie wil kan ook een rondleiding volgen over de natuur of geschiedenis van Wortel- en Merksplas-Kolonie.

Meer info: 
vzw Kempens Landschap
Bron: 
vzw Kempens Landschap