Kempische landbouwers stellen erf open voor mensen met een burn-out

Boerenrustpunt Foto: .Boerenrustpunt
donderdag, 13 februari, 2020

Een boerderij is voor veel mensen met een burn-out dé ideale locatie om weer op krachten te komen onder begeleiding van een gespecialiseerde coach. Maar hoewel zelfs wetenschappers het hierover eens zijn, bestonden daar tot voor kort geen zorgvuldig uitgewerkte mogelijkheden voor. Het Boerenrustpunt, een project van RURANT, brengt daar verandering in. Voortaan kan je jezelf op 4 Kempische landbouwbedrijven door 7 gespecialiseerde en erkende coaches laten begeleiden.

Nieuw: Pak je burn-out aan op de boerderij

Worstel je met een burn-out en sta je ervoor open om een nieuwe aanpak te proberen? Overweeg dan eens een coachingstraject op de boerderij. De weg naar herstel is vaak lang en hobbelig, maar onderzoek bewijst dat het platteland je écht kan helpen. De open ruimte brengt rust en op boerderijen zijn heel wat elementen aanwezig waar gespecialiseerde coaches mee aan de slag kunnen gaan. Daarom bestond zowel bij landbouwers als bij coaches al langer heel wat enthousiasme om samen te werken. “Maar zo eenvoudig was dat niet,” vertelt Laura Van Selm van RURANT. “Dergelijke partnerships brengen tal van praktische, verzekeringstechnische, financiële,… vraagstukken met zich mee. Daarom lanceerden we het project Boerenrustpunt. Na heel wat voorbereidend werk, is de Kempen nu de eerste regio waar je op een gestructureerde en wetenschappelijk ondersteunde manier met een burn-out naar de boerderij kan trekken.”

4 boerderijen

Bij Trezemieke (Retie), Van Hind (Balen), Het Mosterdzaadje (Mol-Millegem) en Klein Postel (Mol-Postel), kunnen mensen met een burn-out voortaan, samen met een gespecialiseerde coach, aan een gezonde, veerkrachtige toekomst werken. Deze Kempische boerderijen, elk met hun eigen unieke setting, sfeer en bedrijvigheden, bieden heel wat mogelijkheden om een begeleidingstraject vorm te geven. Samen met hun coach kunnen geïnteresseerden vrij rondlopen op het erf en kennis maken met de activiteiten en dieren. Bovendien heeft elke landbouwer, speciaal voor hen, een rustgevend plekje ingericht. Een pipowagen, een charmant terrasje, een gezellige, droge buitenzitbank en zelfs een overdekt insectenhotel met uitkijkplatform staan al te wachten.

Tuur Vangeel, uitbater van zelfoogsttuin Het Mosterdzaadje was meteen enthousiast toen hij het project ontdekte: “Via Groene Zorg werkt al een tijdje iemand met een depressie mee op mijn boerderij. In een rustige omgeving met haar handen door de aarde wroeten, zonder enige vorm van druk, doet haar duidelijk goed. Ik zie haar als het ware stilaan weer opbloeien. Dat moet bij mensen met een burn-out ook lukken, zeker als ze begeleid worden door een coach.”

Bron: 
Katrien Van Miert | Communicatie Katrien