Laat je inspireren door burgers die zelf projecten opzetten in het Zuiden

Laat je inspireren door burgers die zelf projecten opzetten Foto: Provincie Antwerpen
vrijdag, 21 juni, 2019

Onbegrensde Krachten: laat je inspireren door burgers die zelf projecten opzetten in het Zuiden
Provincie, AP Hogeschool en 4de pijlersteunpunt lanceren website www.onbegrensdekrachten.be<http://www.onbegrensdekrachten.be>

In de zomermaanden genieten heel wat mensen van een rustgevende vakantie. Sommigen gaan echter een stap verder en gebruiken hun reizen om de hand te reiken aan mensen in het Zuiden. Om samen met hen kleine en grote projecten op te zetten en zo de leef- en arbeidsomstandigheden in deze landen te verbeteren. Provincie Antwerpen, AP Hogeschool en het 4de pijlersteunpunt lanceren www.onbegrensdekrachten.be<http://www.onbegrensdekrachten.be>. Studenten journalistiek van de AP Hogeschool serveren veertien beklijvende portretten van burgers die over grenzen heen zelf zorgen voor vooruitgang in de wereld.

Werner Sels uit Edegem trok tijdens zijn midlifecrisis op reis naar Burkina Faso en besliste om Ondernemers zonder Grenzen op te richten. 20 jaar later helpt zijn onderneming bouwen aan de grote groene muur in Senegal, een project dat de uitbreidende woestijn probeert tegen te houden.

Hilde Coeckelberghs adopteerde 30 jaar geleden haar zoon uit Peru. Daarna besloot ze om nog meer kinderen te helpen en organiseert ze nu via haar vzw Chico Latino, pedagogische projecten in bergdorpjes in Peru. Ze hielp de arme bevolking daar ook cavia’s kweken want zij zijn een echte lekkernij in de Andes.

Alice Manirambona uit Balen vluchtte in 1994 van de burgeroorlog in Burundi. Enkele jaren gelden richtte ze FEFA vzw, Food and Education For All op. Daarmee helpt ze minderheden in haar geboorteland een beter leven op te bouwen. De vzw geeft oa kippen en konijnen aan de lokale bevolking. Die kan de eieren verkopen en de meststoffen gebruiken. Op die manier leren de mensen voor zichzelf te zorgen. Daar zijn ze uiteindelijk het meest mee geholpen.

Steeds meer burgers, bedrijven, organisaties, scholen, … engageren zich vrijwillig in en voor het Zuiden via een eigen project. Ze behoren niet tot de klassieke spelers van de ontwikkelingssamenwerking, zoals overheden, internationale instellingen of ngo’s, maar zijn de 4de Pijler. Hun betrokkenheid vullen ze op een unieke manier in, in nauw contact met het project. 4de Pijlers zijn ‘doeners’ die niet alleen geld geven, maar ook zelf de handen uit de mouwen steken en volgens eigen mogelijkheden en interesses bijdragen aan een betere wereld.

De provincie Antwerpen telt maar liefst 306 4de pijlers. Ze zijn actief op diverse thema’s gaande van economie, onderwijs, gezondheidszorg, landbouw, milieu/ecologie,
infrastructuur, watervoorziening en de rechten van de mens. In heel Vlaanderen gaat het over ruim 1000 organisaties, 35.000 vrijwilligers, 140.000 donateurs en 63 miljoen euro omzet. Een opkomende groep zijn diasporaverenigingen, verenigingen van mensen met een migratieachtergrond in ons land die zich inzetten voor hun land van herkomst. (bron: rapport 4de pijlersteunpunt)<https://4depijler.be/4de-pijlers/cijfers-over-de-4de-pijler>

Laat je inspireren op www.onbegrensdekrachten.be<http://www.onbegrensdekrachten.be>.

De provincie Antwerpen werkte in samenwerking met het 4de pijlersteunpunt en de AP Hogeschool het project “Onbegrensde Krachten” uit. Op de gelijknamige website lees je veertien inspirerende verhalen van inwoners die vrijwillig projecten in het Zuiden opzetten, de zogenaamde 4de pijlers. In het kader van hun opleiding journalistiek maakten de studenten van de AP Hogeschool deze portretten met artikels, foto’s en filmpjes.

Met het project Onbegrensde Krachten willen we enerzijds een stem geven aan 4de pijlers en kan hun verhaal andere mensen inspireren, anderzijds is dit voor de studenten van de AP Hogeschool een uitgelezen kans om praktijkervaring op te doen”, aldus Luk Lemmens, gedeputeerde bevoegd voor Mondiaal beleid en de AP Hogeschool.

Ook vanuit de AP Hogeschool klinken lovende woorden: "Onze studenten spraken vol bewondering over de gedrevenheid en het optimisme van de mensen die ze geïnterviewd hadden. Zulke verhalen inspireren."

Op vrijdag 21 juni werd de website door gedeputeerde Luk Lemmens gelanceerd in aanwezigheid van een 70-tal vrijwilligers van 4de pijlers.

Meer info: 
Provincie Antwerpen
Bron: 
Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Mondiaal beleid en AP Hogeschool.