Oog in Oog stelt voor: lezing 'Schapengeblaat' op donderdag 28 november

dinsdag, 12 november, 2019

De tentoonstelling ‘Oog in Oog’ vormt de aanleiding voor de lezing ‘Schapengeblaat’. De lezing bestaat uit drie invalshoeken waarin het herdersleven en het schapen hoeden de verbindende factor zijn. Alle geïnteresseerden zijn welkom op donderdag 28 november om 20 uur in het Jakob Smitsmuseum waar Veerle Stevens je ontvangt. Jo Lommelen zorgt voor een verrassend slot in café ’t Voske. Zin in een portie liefelijke kunst in een bijzondere mix met de harde realiteit? Schrijf snel in via info@jakobsmits.be of 014 31 74 35, het aantal plaatsen is beperkt.


‘Schaapherder’ van Corneel Van Leemputten is het werk uit de vaste collectie van het Jakob Smitsmuseum waarmee Veerle Stevens de dialoog aangaat. Dit tafereeltje van een herder met zijn schaapskudde geeft door zijn formaat, het subtiele kleurgebruik en de impressionistische schildertoetsen een romantisch beeld weer van het schapen hoeden.

Zoete romantiek uit de 3de eeuw v.C.

Deze lieflijke sfeer neemt Veerle mee in haar schilderijtjes die gebaseerd zijn op het liefdesverhaal van Amaryllis en Alteo. Een herdersgedicht dat geschreven werd door Theocritus in de 3de eeuw v.C. Het gaat van zoet naar zoetst, romantiek met een vleugje dramatiek.

De harde realiteit

Jo Lommelen, voorzitter van de Heemkundige kring in onze gemeente, zet je weer met  beide voeten op de grond. Hij vertelt hoe het er werkelijk aan toe ging. Daarvoor baseert hij zich op de costumen. Dit zijn oude geschriften die de gedragsregels beschrijven. De helft van deze regels gaat over afspraken die te maken hebben met schapen. Daaruit blijkt hoe belangrijk deze industrie was in het vroegere Mol.


Project ‘Oog in Oog’

Voor het project ‘Oog in Oog’ kozen de deelnemende kunstenaars een werk van Jakob Smits, de Molse school of werken rond de alom gekende thema’s ervan: het landschap, moeder en kind, familie- en dorpsleven, portret, interieur, religie, de mens aan de arbeid.

Alle kunstenaars hebben een duidelijke link met de Kempen. Het gaat om:

·        Annemie Bogaerts (installatie/ruimtelijk werk)

·        Fik van Gestel (schilderijen)

·        Jef Gysen (schilderijen)

·        Georges Blom (ruimtelijk werk)

·        Silvia Bonotto (schilderijen)

·        Joris Martens (grafiek/tekeningen/installatie)

·        Bart Van der Moeren (fotografie)

·        Chris Meulemans (tekeningen/ruimtelijk werk)

·        Diva Benini (ruimtelijk werk)

·        Niko Hendrickx (schilderijen, animatie)

·        Katrin Dekoninck (beeldhouwwerk)

·        Veerle Stevens (installatie/schilderijen)

·        Luc Hoekx (schilderij)

·        Carolin Böckhoff (installatie/keramiek)

Meer info: 
Jakob Smitsmuseum
014 31 74 35
Bron: 
SCHEPEN VAN CULTUUR HILDE VALGAEREN