Professionele pluimveeverkopers opnieuw welkom op dierenmarkt

vrijdag, 3 augustus, 2018

Vanaf zondag 12 augustus zijn professionele pluimverkopers – onder strikte voorwaarden – opnieuw welkom op onze dierenmarkt. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) wijzigde recent de maatregelen om de verdere verspreiding van de ziekte van Newcastle tegen te gaan. Particuliere vogel- en pluimveeverkopers zijn nog steeds niet toegelaten. De huidige maatregelen gelden voor onbepaalde termijn. Meer info vind je op www.favv.be/persberichten.

Begin juli legde het Voedselagentschap strikte maatregelen op voor de verkoop en het verzamelen van pluimvee. Deze verbodsbepalingen waren voor een periode van één maand van kracht voor het hele land. Deze maatregel werd recent omgezet in een ministerieel besluit voor onbepaalde duur, met één versoepeling. Zo zijn professionele pluimverkopers onder strikte voorwaarden wel opnieuw welkom op onze wekelijkse dierenmarkt. Alle info over deze voorwaarden vind je hier: http://www.favv-afsca.fgov.be/dierengezondheid/newcastle/.

Aanmelden bij FAVV

Het gemeentebestuur contacteerde alle professionele vogel- en pluimveeverkopers met de boodschap dat ze zich uiterlijk op vrijdag 3 augustus moeten aanmelden bij het FAVV om een toelating aan te vragen voor de dierenmarkt van 12 augustus. De handelaars moeten aan strikte voorwaarden (vaccinaties, afkomst van het pluimvee, vervoersdocumenten,…) voldoen. Het FAVV bezorgt het gemeentebestuur nadien een lijst met deelnemende handelaars.

Tegen verspreiding ziekte van Newcastle

Het FAVV neemt deze maatregel om de verdere verspreiding van de ziekte van Newcastle te stoppen. Wanneer de ziekte ergens uitbreekt, kunnen bepaalde pluimvee- en vogelsoorten hieraan sterven. De mens is niet gevoelig voor de ziekte. Ook de consumptie van eieren of vlees van pluimvee houdt geen enkel risico in.

Bijkomend op verbod particuliere verkopers

Deze verbodsbepalingen gelden bovenop het verbod van het FAVV voor particuliere verkopers op onze dierenmarkt. Dit verbod werd eerder al uitgevaardigd tegen de verspreiding van vogelgriep. De particuliere verkopers mogen geen pluimvee en siervogels verkopen op de markt. Professionele verkopers mogen wel beide categorieën aanbieden.

Meer info: 
dienst lokale economie
014 33 08 96
Bron: 
SCHEPEN VOOR LOKALE ECONOMIE KATHLEEN DECKX