Nog eens 50 gemeenten doen een beroep op een profploeg om hun handelskern nieuw leven in te blazen. Die 50 gemeenten werden geselecteerd na een tweede oproep van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits. In totaal gaat de profploeg in 82 gemeenten langs om advies te geven over het versterken van de handelskern op het vlak van ruimtelijke ordening, e-commerce, vastgoed, events, stedelijke logistiek en sociale media. Onder andere Gent, Hasselt, Tervuren, Izegem en Turnhout werden geselecteerd.
“Leegstand in het centrum van een gemeente of stad zorgt voor verloedering en zorgt zelf ook voor extra leegstand. De aantrekkingskracht van een kerngebied neemt af. Daarom moeten we de handelskernen van onze gemeenten herdenken. Hoe ga je om met de vrijgekomen ruimte? Met de profploeg willen we lokale besturen ondersteunen in die aanpak. Een wisselwinkel, extra parkeergelegenheid of extra groen kan net die troef zijn om een leegstaand pand nieuw leven in te blazen en zo de kern te versterken. Naast de 32 gemeenten die eerder al intekenden, nemen nog eens 50 gemeenten het voortouw en zullen met de profploeg aan de slag gaan.” – Vlaams minister van Economie Hilde Crevits
Om de handelskernen in onze gemeenten te versterken heeft Vlaams minister van Economie verschillende maatregelen getroffen. Er is een investeringsfonds om handelspanden aan te kopen, de regelgeving wordt aangepast en er werd een profploeg aangesteld. Dat is een team van experten in ruimtelijke ordening, e-commerce, vastgoed, sociale media, events, stedelijke organisatie, … die op pad gaat in de handelskern op zoek naar verborgen parels, naar mogelijkheden om de kern te versterken. Zij doen voorstellen voor het ontwikkelen van innovatieve winkelconcepten, de make-over van een dorpsplein, het oplossen van een mobiliteits- of parkeerprobleem of het creatief in de etalage zetten van de troeven van de handelskern. Er is hiervoor in de relancemiddelen in 1,5 miljoen euro voorzien.
Na een tweede oproep werden nu nog eens 50 gemeenten geselecteerd waar de profploeg langs gaat. In totaal gaat het zo al om 82 gemeenten. Elk van die gemeenten krijgt individuele begeleiding. Nadien zal ook de samenwerking tussen verschillende gemeenten die een gelijkaardige actie willen opzetten, gestimuleerd worden. Goede voorbeelden zullen letterlijk in de vitrine gezet worden op een online platform.
Het gaat om 19 gemeenten in de provincie Antwerpen, 12 in West-Vlaanderen, 8 in Limburg, 7 in Oost-Vlaanderen en 4 in Vlaams-Brabant.
Wommelgem, Kontich, Schoten, Mortsel, Lint, Hulshout, Kapellen, Willebroek, Zwijndrecht, Schelle, Puurs-Sint-Amands, Zandhoven, Laakdal, Sint-Katelijne-Waver, Heist-op-den-Berg, Turnhout, Schilde, Niel, Balen, Bree, Leopoldsburg, Peer, Zutendaal, Beringen, Hasselt, Tessenderlo, Hoeselt, Eeklo, Herzele, Beveren, Denderleeuw, Lokeren, Gent, Dendermonde, Zemst, Tervuren, Diest, Wemmel, Izegem, Kuurne, Tielt, Zwevegem, Knokke-Heist, Avelgem, Zonnebeke, Poperinge, Meulebeke, Bredene, Veurne, Jabbeke