Bvb: 01/12/2020
Bvb: 01/12/2020

Lezing: 'De Catalaanse kwestie', door Sarah De Vlam

Catalonië verscheen de laatste jaren met regelmaat in de internationale media omwille van de massaal bijgewoonde manifestaties voor onafhankelijkheid. Er werden diverse pogingen gedaan om referenda te organiseren. Op 1 oktober 2017 werd een verboden maar vreedzame stemming hardhandig aangepakt. Op 27 oktober riep men de onafhankelijkheid uit, maar Catalonië werd internationaal geï,soleerd en de nieuwe republiek bleef dode letter. De verklaring van soevereiniteit werd door Madrid zwaar afgestraft met de toepassing van grondwetsartikel 155 die de regio haar autonoom statuut afnam. Sommige regeringsleden werden aangehouden en verdwenen achter de tralies. Anderen zoals de afgezette president Carlos Puigdemont vluchtten naar het buitenland.

In de lente van 2019 startte een juridisch proces dat moet uitmaken of al deze voormalige aanvoerders al dan niet schuldig zijn aan rebellie, een beschuldiging die hen als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangt. Een uitspraak wordt in de herfst van 2019 verwacht.
De Catalaanse kwestie beheerst al sedert 2010 het politieke, sociale en economische leven in Catalonië en bracht ook verdeeldheid onder de bevolking. Deze voordracht ‘De Catalaanse Kwestie’ schetst de context van dit Zuid-Europese segregatiefenomeen door dieper in te gaan op de historische relatie tussen Catalonië en Spanje en het verhaal vanuit verschillende hoeken te bekijken.

Sarah De Vlam studeerde geschiedenis aan de UGent en aan de Universidad Complutense in Madrid waar ze ook vier jaar verbleef.
Sinds 2012 woont en werkt ze in de Catalaanse Pyreneeën en is ze gehuwd met een Catalaan.
Momenteel doet ze een historisch onderzoek naar de Belgische vluchtelingen die tijdens de Duitse bezetting via Spanje zijn gevlucht. Een publicatie hierover volgt in 2020.

De lezing wordt georganiseerd i.s.m. Vorming +.

Info

Datum
do 14 nov 2019
Uren20 - 22.30 uur
Organisator
Prijs

5 euro

Categorie

Locatie Stratenplan Mol

gemeentelijke Academie Muziek en Woord
Guido Gezellestraat 31

Contactinformatie

+32499741664