Bvb: 21/09/2020
Bvb: 21/09/2020

Posterloo

Posterloo

Een 16e-eeuws spektakelstuk in een eigentijds theaterspel, van Kris Luyckx.

Verhaal

'Posterloo’ speelt zich af in de zestiende eeuw, waarin heel Europa verstrikt geraakte in een absurde godsdienstwaanzin die aan duizenden mensen het leven kostte en ook in de Kempen de bevolking in een paar decennia halveerde.

Het stuk verhaalt hoe de jonge, Kempische abt Jaak en zijn Molse muze Louise in de 16e-eeuwse waan van het Grote Gelijk vechten voor meer vrijheid en verdraagzaamheid. De droom van het jonge 'koppel’ wordt echter zwaar op de proef gesteld…

Als tijdens de Beeldenstorm in 1566, aangestuurd door de niet zo fijnzinnige Calvinisten, de inboedel van de kerken in heel Vlaanderen aan diggelen wordt geslagen, stuurt Filips II Spaanse troepen naar de Nederlanden om onder leiding van Alva orde op zaken te stellen en de katholieke kerk met harde hand in ere te herstellen. Het centrum van Moll brandt in datzelfde jaar af, de pest slaat toe, uitgehongerde Spaanse soldaten moorden en verkrachten terwijl wolven huilend door de straat lopen en Jaak en Louise vechten voor… elkaar.

Van eigen hand

Het stuk en de regie van 'Posterloo’ zijn van de hand van Kris Luyckx. Hij bouwt met 'Posterloo’ voort op het concept van 'Leve de jongens!’ dat hij meer dan 10 jaar geleden schreef en dat Ootello in 2007 maar liefst 37 keer opvoerde. Ook nu weer vond Kris inspiratie in onze lokale sociale geschiedenis. Waar 'Leve de jongens!’ gebaseerd was op de Boerenkrijg in Moll en de bijzondere rol die burgemeester van Praet daarin speelde, keert 'Posterloo’ terug naar het rijke abdijleven in de Kempen in de zestiende eeuw. Aan de basis van het verhaal liggen onder andere een aantal historische feiten waarin de abdij van Tongerloo een belangrijke rol speelde. Net als 'Leve de jongens!’ is 'Posterloo’ opgebouwd uit een 20-tal scènes, waarin spel, woord, beeld en muziek voortdurend in mekaar overvloeien in unieke decors. Variatie is dan ook het sleutelwoord van de 50 acteurs, actrices, figuranten en muzikanten die een ganse avond lang al hun registers zullen opentrekken om u te verrassen én verwennen. En, zoals gebruikelijk bij Ootello, houden ook nu weer spanning, humor en drama elkaar in evenwicht in de verhaallijnen.

Belevingstheater

Ootello kijkt op geen inspanning om u onder te dompelen in de wereld van 500 jaar geleden en u deze woelige periode te laten herbeleven. Alles wat u ziet én meemaakt, zal u in de sfeer brengen van hoe het volk, de burgerij, de kerk en de adel toen leefden. Zo zal u vertoeven in de gezellige herberg '’t Lindebloemeken’ nadat u in het donker haast verdwaalde op een kronkelend Esaerts kerkpaadje, alwaar u kennismaakte met een daar rondwarende gebroken ziel die nooit zijn rust vond. U zal bijzonder vereerd zijn als u persoonlijk wordt uitgenodigd door de abt van Posterloo voor een inderhaast samengeroepen synode waarin hij u zijn groot geheim zal vertellen. U zal getuige zijn van een aangrijpende ter-dood-veroordeling van een arme stakker in het verre Sinaai, maar evenzeer binnengluren in de hooischuur van een hoeve in Millighem waar de liefde nog ambachtelijk en met veel passie bedreven wordt. U zal met volle teugen kunnen genieten van vrolijk dansende paters die zich iets te gretig volgieten met voortreffelijke trappist, terwijl u helaas even later dan weer in een sjiek Brussels paleis een dégoût zal overhouden van iets te keurig uitgedoste hoogwaardigheidsbekleders die vooral vol zijn van zichzelf.

Kortom: u zal in een rollercoaster terechtkomen zoals Jaak en Louise hem vijf eeuwen geleden moeten beleefd hebben…

Opvoeringen

'Posterloo’ zal door Ootello opgevoerd worden in februari/maart. De voorstellingen starten in de pastorie van Ezaart vanaf 18.30 uur en eindigen in Ootello’s knusse theaterzaal om 23 uur.

Ondersteuning gemeentebestuur en mecenaat

Voor Ootello is het realiseren van 'Posterloo’ in samenhang met de verbouwing en de renovatie van haar theaterzaal ook financieel een enorme uitdaging. Ze is dan ook heel dankbaar voor de gulle steun van heel wat trouwe mecenassen die telkens weer hun groot hart tonen voor de 'cultuur met de kleine c’ en ze is blij dat ze kan rekenen op de goede zorgen van het gemeentebestuur en de dienst Erfgoed en de kamer van heemkunde.

Ootello

Ootello is sinds de stichting in mei '86 uitgegroeid tot een gevestigde waarde in de regionale theaterwereld. De Molse theatergroep telt ondertussen heel wat vijftigers en zestigers, maar heeft in haar filosofie van 'vriendschap in kwaliteit, kwaliteit in vriendschap’ nog niets van het bruisende van haar beginjaren ingeleverd. Een kleine honderd vrijwilligers zorgen het hele jaar door voor een fantastische werking en mooie producties.

De grootste mijlpaal voor Ootello was ongetwijfeld het huren (2000) en uiteindelijk aankopen (2010) van een oud Ezaarts pand uit 1948 dat met eigen middelen en veel enthousiasme werd omgebouwd tot een kleinschalig theaterzaaltje waarin ouderwetse gezelligheid harmonieus samengaat met eigentijdse techniek voor oog en oor. De laatste fase van de verbouwing (2020) moet zorgen voor de kers op de taart!

Met 'Posterloo’ wil de groep zich opnieuw heruitvinden en vernieuwen zonder hierbij haar basisfilosofie te verloochenen. Ze hoopt hierbij heel wat nieuwe enthousiaste medewerkers aan te trekken die in de toekomst mee hun schouders willen zetten onder het uniek cultuurplatform dat Ootello na al die jaren heeft uitgebouwd.

Info

Datum
vr 14 feb 2020
Uren18.30 - 23 uur
Prijs

  • 20 euro
  • Avant-première 7 februari: • Inkom: 18 euro of 1 vrijkaart. • Jongeren (-18 jaar) en studenten die hun studentenkaart tonen aan de kassa aan 14 euro. Cafétheater: • Inkom: 20 euro of 1 vrijkaart. (Vroegboekkorting: 18 euro) • Jonger...

Categorie

Locatie Stratenplan Mol

Zaal Ootello
Ezaart 162

Contactinformatie