Het initiatief is gegroeid vanuit een bezorgdheid over de lessen aardrijkskunde in het secundair onderwijs.
Initiatiefnemer Jos Berghmans vindt het verontrustend te merken hoe thema’s hierin en, bij uitbreiding, in de nieuwsberichtgeving, veelal eenzijdig benaderd worden en hoe andere meningen genegeerd en zelfs bestreden worden.
Tijdens de eerste avond wordt onder meer aangetoond dat deze aspecten (die gedurende daaropvolgende samenkomsten concreet worden uitgediept) belangrijk zijn en toch zo weinig aandacht krijgen.
Het zal blijken hoezeer we niet alleen de handboeken aardrijkskunde, maar ook de hele media in vraag kunnen stellen.
Die bijeenkomsten kunnen vervolgens een aanzet zijn om op regelmatige basis te werken aan de allicht meest verwaarloosde taak van het onderwijs en de media, namelijk de eerlijke weergave van de inhoud (niet vooringenomen, volledig genoeg, met weergave van de juiste context en achtergrond, …).
Deze oproep sluit aan bij de noodkreet van prof. W. Van den Broeck (Onderwijskrant, april 2013), het ongunstig rapport van de Onderwijsspiegel in 2014 en een snoeiharde diagnose uit een opiniestuk van Guy Tegenbos in De Standaard (23/4/2014).
Wanneer we zo een beter 'zicht’ krijgen op de 'wereld’, groeit ons 'inzicht’ en worden de onderliggende structuren en komende trends, de 'wereld-in-zicht’, zichtbaar.
We kunnen dan participeren aan een zo eerlijk mogelijke benadering van de wetenschap, met andere woorden 'Fair Science’.
Interactie met de aanwezigen wordt aangemoedigd.