Tijdens bijeenkomsten rond 'wereldinzicht' worden mensen tijdens open en interactieve bijeenkomsten, op de hoogte gesteld van nieuwe feiten, interpretaties en achtergronden, die bij de gangbare nieuwsmakers haast nooit aan bod komen.
Het intiatief is gegroeid vanuit een terechte bezorgdheid over de lessen aardrijkskunde in het secundair onderwijs. De inhoud wordt er veelal eenzijdig benaderd en andere meningen worden genegeerd en zelfs bestreden.
Het zal blijken hoezeer we niet alleen de handboeken aardrijkskunde, maar ook een groot deel van de media in vraag kunnen stellen.
Door de bijeenkomsten wordt op regelmatige basis gewerkt aan de allicht meest verwaarloosde taak van het onderwijs en de media, namelijk de eerlijke weergave van de inhoud (niet vooringenomen, volledig genoeg, met weergave van de juiste context en achtergrond,…).
Wanneer meer mensen zo een beter 'zicht’ krijgen op de 'wereld’, groeit ons 'inzicht’ en worden de onderliggende structuren en komende trends, de 'wereld-in-zicht’, zichtbaar.
We kunnen dan participeren aan een zo eerlijk mogelijke benadering van de wetenschap, met andere woorden 'Fair Science’. Het risico op indoctrinatie en, erger nog, misleiding, maken een ' Fair Science’-beweging (eerlijke wetenschap) meer dan ooit nodig.