Aureooljournalistiek: het verhaal achter de naam van jouw kerk

Stuifzand hier waait cultuur Foto: Stuufzand
woensdag, 2 maart, 2022

Midden in jouw dorp staat een kerk, met een naam. Maar ken je ook de mens achter die naam? In de gloednieuwe podcast Aureooljournalistiek brengt erfgoeddienst Stuifzand korte vertelsels over de heiligen waarvan iedereen de naam kent, maar weinigen het verhaal. Vanaf 17 januari kan je de eerste aflevering beluisteren op alle bekende podcastkanalen, zoals Spotify en Google podcasts.
Lokale powergirls als de Heilige Dimpna en Odrada, tot obscure figuren als Laurentius (patroonheilige van de comedians) en Gertrudis (beschermster tegen ratten en muizen), worden tot leven gewekt door leerlingen van de Geelse muziekacademie. In enkele minuten leer je welk verhaal er schuilt achter de naam van de kerk in jouw dorp.

Spannende tijden, spannende verhalen
De Kempense erfgoeddienst Stuifzand ondersteunt al enkele jaren parochies bij het inventariseren van het erfgoed in hun parochiekerk. Bij die inventarisaties hadden vrijwilligers niet alleen aandacht voor de collectie, maar ook voor de verhalen van het gebouw en de gemeenschap. “De nieuwsgierigheid van onze vrijwilligers inspireerde ons om op zoek te gaan naar de gezichten achter de namen van de kerken van Geel, Mol, Retie, Laakdal, Balen, Dessel en Meerhout. Dat leverde zowel grappige als huiveringwekkende anekdotes op” vertelt Annelies Vanherck van Stuifzand. “De meeste heiligen in de podcast leefden in heel spannende tijden. Ze werden op de proef gesteld door ziekte, politiek tumult, sociale uitsluiting of moeilijke levensomstandigheden. Dat leverde boeiende verhalen op. Soms zijn die verhalen symbolisch, maar dat maakt ze dubbel zo interessant. Ze hadden een voorbeeldfunctie en leren ons veel over de tijd waarin ze ontstonden.”

Een zalige samenwerking
Vincent Ceulemans o. praem., pater van de abdij van Averbode en parochievicaris in Balen en Mol, werkte mee aan de podcast en deelt graag zijn kennis met de luisteraars. “Het is altijd fascinerend en leerrijk om een duik te nemen in de verhalen die ons overgeleverd worden over heiligen. Deze verhalen vertellen minstens evenveel over de personen die ze beschrijven, als over de geloofsgemeenschap die ze vertelt. Zo ontsluiert zich een veelkleurig palet van religieuze en andere ideeën” zegt Vincent.
Ook prof. Dr. Hans Geybels, onderzoeker van de geschiedenis van religieuze volkscultuur, verleende zijn expertise, samen met Rik van Braband, die een Kempense streekbibliotheek vol anekdotes en lokale literatuur beheert.

De verhalen worden voorgelezen door Wivine Vanmechelen, Nathalie Hermans (De Kruidenmin) en de klassen woord van de Academie voor muziek, drama-woordkunst en dans in Geel, onder leiding van docent Claudia Nieuwenhuizen. Muzikant Louis B Burrows zorgde voor de audioproductie, samen met de klas audio-engineering van Geelse muziekacademie, onder leiding van docent Staf Verbeeck. Marnix Ongenae componeerde de muziek. Illustratrice June Meesters voorzag elke aflevering van een tekening.

‘Aureooljournalistiek’ is te beluisteren op Spotify, Apple podcasts, Google podcasts, Podbean, Amazon Music, PlayerFM, Listen Notes en Deezer. Online luisteren kan op https://aureooljournalistiek.podbean.com/

Bron: 
• Annelies Vanherck, medewerker publiekswerking en cultureel erfgoedzorg