Op de foto (van links naar rechts) 8 van de 9 ondertekenaars:
• Nancy Buyens (voorzitter, cd&v Herentals)
• Ann Smeyers (voorzitter, cd&v Mol)
• Jordie Cramer (voorzitter, cd&v Turnhout)
• Marlon Pareijn (schepen van jeugd, cd&v Geel)
• Koen de Vries (fractieleider, cd&v Grobbendonk)
• Tine Gielis (burgemeester, cd&v Laakdal)
• Dieter Mols (fractieleider, cd&v Balen)
• Rein Sobrie (voorzitter, cd&v Kasterlee)
In een goedgevuld jeugdhuis De Vonk brachten de cd&v-afdelingen van Geel, Laakdal, Kasterlee, Herentals en Mol met scholenagent Jan Vanuytven, Thomas Sterckx (kabinet van Binnenlandse Zaken), Wim Caeyers (burgemeester van Mol), Wim Duerloo (CAW Kempen) en Polien Willems (jeugdwerk Herentals) een expertenpanel bij elkaar.
Ervaringen uit het veld en een pakkende getuigenis van een moeder wiens zoon het slachtoffer werd van zinloos geweld in de Stille Kempen maakten pijnlijk duidelijk dat er nood is aan inspanningen om het veilig uitgaan in onze regio te garanderen.
De organiserende afdelingen, aangevuld met cd&v-afdelingen uit Herenthout, Balen, Turnhout en Grobbendonk ondertekenden na afloop van dit Oranje Trefpunt een charter.
“Dit charter is geen vodje papier waar we snel onze handtekening onderzetten, maar we engageren ons om initiatieven te nemen op drie vlakken.
1) Initiatieven om een aangename fuifcultuur te engageren die fijn is voor de feestvierders, maar ook voor de organisatoren en de omwonenden van onze fuifzalen of tentfuiven
2) Extra inspanningen om de verplaatsingen van en naar de fuiven veilig te laten verlopen.
3) Blijvend in te zetten op sensibilisering van overmatig alcoholgebruik en drugs.”
Binnen de Kempen zullen we het fuifbeleid bovenaan de agenda plaatsen. Betrokken afdelingen hier lokaal aan de slag met onder andere jeugdverenigingen die (tent)fuiven organiseren. Goede praktijken worden gedeeld. Bekommernissen worden bovenlokaal besproken. Deze avond gaf ons de nodige bezorgdheden én antennepunten om mee aan de slag te gaan rond het Kempisch fuifbeleid.