Club MOL van de Serviceclub Fifty-One International schenkt een AED toestel aan Mol Tennis Club

Club MOL van de Serviceclub Fifty-One International schenkt een AED toestel aan Mol Tennis Club Foto: Yvo Geerts
maandag, 13 november, 2017

Serviceclub Fifty-One International viert haar 51 jarig jubileum.
Fifty-One International (FOI) is de enige internationale serviceclub met Belgische roots en met afdelingen (districten) in België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Polen en Zwitserland. De organisatie is eenenvijftig jaar geleden ontstaan in Waterloo. In Vlaanderen of District 102 België-Noord, zijn er achtenveertig Fifty-One clubs actief.

Ter gelegenheid van het jubileum van FOI, schenken de clubs van het District 102, achtenveertig automatische externe defibrillator-toestellen aan diverse lokale organisaties in Vlaanderen. Een automatisch externe defibrillator of afgekort AED is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. De AED analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. In België worden elk jaar ongeveer 11.000 mensen getroffen door een plotselinge hartstilstand of een hartfibrillatie, op straat, thuis, tijdens het sporten, op de werkplek, … slechts 5 tot 10% overleeft dit. Door het gebruik van een AED kan men de overlevingskansen met maar liefst 60% verhogen (uit: hartveilig.rodekruis.be).

Fifty-One Club Mol plaatste vorig jaar reeds een AED toestel in het station van Mol.
De locatie bij Mol Tennis Club aan de Belsebaan, op de grens met Balen, is niet lukraak gekozen. Dagelijks komen hier tientallen mensen sporten en de Belsebaan is een veel gefrequenteerde wandel- en fietsroute. Er wordt daarom ook bewegwijzering voorzien vanaf de openbare weg tot aan het AED toestel.

De leuze van de Fifty-One Clubs: “Het steunen van sociale projecten doorheen Vriendschap, Achting en Verdraagzaamheid” in de praktijk.
Fifty-One International toont een sterk sociaal engagement via verschillende activiteiten. De schenking van de AED’s is slechts één van de acties van de Fifty-One Club Mol. Om fondsen bij elkaar te halen, organiseren de Fifty-One clubs tal van acties en evenementen zoals de jaarlijkse filmpremière van Fifty-One Club Mol. Met deze fondsen kan ze het hele jaar door instellingen en mensen helpen waar nodig.

Een mooi voorbeeld: het was dit jaar de 34ste uitgave van een Dag in de Zoo. Op 3 juni jl. kwamen om en nabij de 1700 mensen met een beperking van over heel Vlaanderen naar “De Dag in de Zoo van Planckendael”. Deze uitstap, inclusief het vervoer en de gidsen, werd bekostigd en begeleid door vijfentachtig Fifty-One vrijwilligers en begeleiders van de instellingen. Iedereen kreeg ‘s middags een maaltijd en daarna geschenkjes aangeboden.

Tijdens die dag benadrukte Dr. Yves Vandekerckhove, cardioloog en voorzitter van Belgian Heart Rhythm Association, het belang van de toegankelijkheid van AED toestellen in publieke ruimtes. Iedereen die in een noodsituatie kan en wil helpen, mag een AED gebruiken. Een opleiding is nuttig maar niet verplicht, medische kennis is niet noodzakelijk.

De AED zit beschermd in een metalen kast en is schokbestendig. Er wordt verwacht dat de hele gemeenschap er toezicht op houdt dat er met deze levensreddende toestellen niet geprutst wordt.
Meer over Fifty-One International kan men vinden op de website http://fifty-one-international.org . Voor meer inlichtingen over Fifty-One Club Mol kan men terecht bij de secretaris ( 0477/252394 - familiegoossens@telenet.be ) .
“Het steunen van sociale projecten doorheen Vriendschap, Achting en Verdraagzaamheid”

Bron: 
Fifty-One Club Mol