Dak leegstaande vleugel De Zwaan begeeft onder sneeuwdruk

Dak leegstaande vleugel De Zwaan begeeft onder sneeuwdruk Foto: Gemeente Mol
maandag, 23 januari, 2023

Onder druk van de sneeuw kwamen maandagochtend 23 januari grote delen van het dak van een leegstaand gebouw op site De Zwaan naar beneden. Niemand raakte gewond of liep een risico. Het puin belandde binnen een veiligheidsperimeter die sinds enkele maanden rond het gebouw was ingesteld. Het gebouw staat achteraan op de site, grenzend aan de Wandelweg, kinderdagverblijf Molleke en privaat perceel.

Het beschadigde gebouw staat al langere tijd leeg, maar moet qua basisstructuur gevrijwaard blijven totdat we binnen het masterplan voor de volledige site van De Zwaan de toekomst voor de komende decennia hebben vastgelegd.

Gebouwinspectie
Tijdens een gebouwinspectie binnen een lopende studieopdracht voor het masterplan enkele maanden geleden, kwam de instabiliteit van het dak aan het licht. Meteen namen we de nodige maatregelen voor het instellen van een veiligheidsperimeter rond het gebouw.

Stabiliteitswerken
Sinds de afbakening van een perimeter werkten onze diensten een aannemingsopdracht uit om stabiliteitswerken uit te voeren, inclusief het vervangen van de bestaande dakconstructie door een tijdelijk dak. De opdracht was al gedetailleerd beschreven, de zoektocht naar een geschikt dakbedrijf was gestart. Begin februari moesten alle offertes binnen zijn.

Spoedopdracht
Na de instorting van vandaag verandert de aanpak. Zo laten we de actuele toestand vandaag nog onderzoeken door een stabiliteitsingenieur. Op basis van de bevindingen stellen we via een spoedopdracht een aannemer aan voor het ruimen van het puin en het uitvoeren van de vereiste renovatiewerken om het gebouw voor verdere schade te behoeden. De veiligheidsperimeter en het afsluiten van de volledige koer voor publiek gebruik blijft behouden zolang de veiligheid dit vereist.

Bron: 
Gemeente Mol