De actieweek Gezond Binnen

actieweek Gezond Binnen Foto: VIGEZ
donderdag, 28 september, 2017

De actieweek 'Gezond Binnen' loopt dit jaar van 13 tot 17 november 2017. Ook nu weer staat het thema passief roken (meeroken) centraal: 'Woon gezond, samen naar een rookvrij huis!'.

In Vlaanderen zitten nog altijd 68.000 kinderen dagelijks in de tabaksrook, voornamelijk in gezinnen met een lage sociaal-economische status. Hierdoor hebben ze meer kans om ziek te worden. Veel ouders weten dat meeroken ongezond is en nemen al maatregelen. Alleen zijn er heel wat misverstanden. Zo is roken onder de dampkap of aan het open raam geen oplossing.

Om deze kinderen en hun ouders te helpen, willen we zorgverleners aansporen het gesprek aan te gaan. We weten dat het niet altijd evident is mensen aan te spreken over hun rookgedrag in huis. Daarom hebben we een online vorming<http://www.gezondheidenmilieu.be/elearningtool/> ontwikkeld die antwoorden biedt op veel voorkomende misverstanden en weerstanden. Zin om zelf aan de slag te gaan? Of ken je collega's die interesse hebben? Zeg het zeker voort!

In dit virtuele huis kan de zorgverlener zich vertrouwd maken met het onderwerp passief roken en met de principes van motiverende gespreksvoering. Eén kamer doorlopen kan in 10 minuten, alle vijf de kamers in ongeveer 45 min. Naast deze online vorming vind je op passiefroken.be ook meer informatie over het thema, communicatietips, en een gesprekstool die ondersteuning biedt tijdens het gesprek zelf.

Laat je ook inspireren door onze materialen en acties op gezondbinnenmilieu.be<http://www.gezondbinnenmilieu.be>.

De actieweek loopt samen met de campagne 'Binnen roken is nooit oké<http://www.gezondheidenmilieu.be/nl/projecten/actieweek_gezond_binnen_20... van Kom op tegen Kanker. De TV-spots van de campagne zullen opnieuw op TV zichtbaar zijn van 13 tot 26 november.

Meer info: 
Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie vzw
Marjolijn Vos
Bron: 
Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie vzw