Drie piepjonge kerkuiltjes vergezellen leerlingen Academie voor Beeldende Kunsten
Op 11 juni registreerde de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen drie piepjonge kerkuiltjes in de uilenkast van De Zwaan (Academie voor Beeldende Kunsten) op de Markt. De kast bevindt zich in het torentje van de leegstaande oude kapel van het voormalige Rijksopvoedingsgesticht. Het gemeentebestuur is enorm fier met deze nieuwe inwoners. Proficiat aan iedereen die zich in onze gemeente inzet om de uilenpopulatie op peil te brengen en in stand te houden. Dankzij hen kunnen we genieten van deze ontroerende foto’s.
Bij het registreren werden de beestjes gewogen, gemeten en geringd. Daarna mochten de kuikens veilig terug in de uilenbak. De uiltjes stellen het goed en zijn weldoorvoed.
De kerkuil
De kerkuil (Tyto alba) is ongeveer 34 cm groot en heeft een vleugelspanwijdte van 95 cm. De bovenzijde heeft een goudbruine tot leigrijze grondkleur en is gespikkeld. De onderzijde varieert van roestbruin tot wit. Hij is zeer goed herkenbaar aan zijn hartvormig wit gezicht (de sluier), met de donkere ogen pal naar voor gericht.
Tijdens de nachtelijke vluchten is de kerkuil over het algemeen zwijgzaam, soms laat hij een rauwe kreet horen. Rond de broedplaats maakt hij blazende en sissende geluiden. De Kerkuil voedt zich voornamelijk met kleine prooien zoals spitsmuizen, bosmuizen en woelmuizen. Maar soms kan je ook vogels op zijn menu terugvinden. Meestal gaat het dan om huismussen en spreeuwen.