Duurzaam MooiMol verbruikt minder: gemeentelijke gebouwen op maximum 19°C

dinsdag, 6 september, 2022

Het gemeentebestuur neemt een eerste pakket aan maatregelen om het energieverbruik terug te dringen. Door de forse stijgingen van de prijzen voor gas en elektriciteit stevenen we af op een jaarlijkse energiefactuur van 3,5 miljoen euro. Dat bedrag ligt tot drie keer hoger dan in het verleden. We nemen gerichte maatregelen op korte termijn en werken in een versneld tempo aan investeringen in energiezuinige gebouwen en verlichting. We besparen maar liefst 10% op onze verwarmingskosten door het verlagen van de temperatuur tot 19°C in de gemeentelijke gebouwen. Daarnaast stoppen we met het verlichten van onze monumenten en onderzoeken we het aanpassen van het nachtregime van onze openbare verlichting.  

Het gemeentebestuur biedt uiteenlopende vormen van dienstverlening aan én telt daardoor ook bijzonder veel gebouwen. Denk daarbij maar aan ’t Getouw en de volledige welzijnssite Ten Hove maar ook aan Schouwburg Rex, onze uitvoeringsdiensten in de Slagmolenstraat en Rivierstraat, site De Zwaan, ecocentrum De Goren, sporthal Den Uyt en het oud-gemeentehuis op de Markt. Daarnaast zijn er nog de talrijke scholen, andere sporthallen en kinderclubs.

Deze vaak grote gebouwen worden bovendien intensief gebruikt, waardoor ook verwarming en verlichting in de avonduren vereist zijn. In sommige situaties gaat het ook over oudere gebouwen, met minder isolatie en oudere verwarmingsinstallaties. Naast de energiekost van al deze gebouwen betaalt het gemeentebestuur ook de factuur voor de openbare verlichting en de verlichting van monumenten.

We nemen verschillende maatregelen en voorzien gerichte investeringen om de energiekost maximaal terug te dringen. We streven hierbij op korte termijn naar een vermindering van minstens 15%. Zelfs met deze besparing stijgen onze totale energiekosten fors.

Naar 19°C

De meest opvallende maatregel omvat het begrenzen van de temperatuur in onze gemeentelijke gebouwen tot maximum 19°C. Vanaf de start van het stookseizoen – in principe vanaf 1 oktober – stellen we onze verwarmingsinstallaties in op deze maximumtemperatuur. Uitsluitend in zeer specifieke omstandigheden zijn afwijkingen mogelijk. Eén graad verlagen levert een energiebesparing op van 5 tot 7%. Met deze maatregel mikken we over alle gebouwen heen op een besparing van 10%.

Deze maatregel zal samen lopen met een uitgebreide informatiecampagne waarbij we onze medewerkers én alle overige gebruikers van onze gebouwen aanzetten tot het zuinig omspringen met verwarming, verlichting en andere energiebronnen. Zo worden alle thermostatische kranen op een vaste stand ingesteld.

Bovendien zullen we de verwarmingsinstallaties per gebouw nog beter afstellen op het effectieve gebruik. Daarbij denken we ook aan het groeperen van avondvergaderingen of -activiteiten in hetzelfde gebouw, het concentreren van medewerkers in minder kantoren in vakantieperiodes, beperkingen op het gebruik van gebouwen ’s avonds,…. Zo vermijden we het onnodig verwarmen van een gebouw of delen ervan.

Openbare verlichting

De afgelopen jaren investeerden we al stevig in energiezuinige openbare verlichting, waarbij traditionele straatlampen worden vervangen door energiezuinige LED-lampen. Deze LED-lampen verbruiken niet alleen minder elektriciteit, je kan ze tijdens de nachtelijke uren dimmen tot 50% van de capaciteit. Op dit moment zijn ongeveer 26% van alle straatlampen al vervangen. We zetten het investeringsritme verder.

Daarnaast stoppen we met het verlichten van monumenten, waaronder het oud-gemeentehuis, de Sint-Pieter en Pauwelkerk en de abdij van Postel.

Verder keken we in het verleden al zeer kritisch naar de instellingen van het besparende nachtregime van onze openbare verlichting. Dit nachtregime omvat het doven van ongeveer 2/3 van de openbare verlichting tussen 22 en 5 uur. Lichten aan kruispunten en op andere specifieke locaties - waaronder bijvoorbeeld de stationsomgeving - blijven evenwel de hele nacht branden. De komende weken analyseren we nogmaals of en op welke locaties we met aanpassingen aan het nachtregime nog extra elektriciteit kunnen besparen. Daarnaast bekijken we of we de algemene start van het nachtregime kunnen vervroegen. Uiteraard blijft veiligheid onze absolute prioriteit.

LED in onze gebouwen

Onze eigen uitvoeringsdienst was al bezig met het stelselmatig vervangen van de verlichting in onze gebouwen, waaronder ’t Getouw. Traditionele verlichting werd daarbij vervangen door LED-lampen. Ook dit vervangingsritme drijven we de komende maanden verder op.

Gerichte investeringen

Naast maatregelen en kleinere investeringen op korte termijn investeren we ook in de vernieuwing van stookinstallaties en de aansturing ervan. Recent vernieuwden we zo de volledige stookinstallatie van site De Zwaan. Momenteel zijn we bezig met de stookplaats van onze school GIBBO. De nieuwe kinderclub in Rauw wordt verwarmd met een warmtepomp, terwijl de renovatie van onze kinderclub in Sluis gepaard gaat met de installatie van een verwarming op lage temperaturen. Bij de geplande renovatie van het oud-gemeentehuis kiezen we voor een geothermische warmtepomp. Daarnaast zit momenteel de vernieuwing van de centrale verwarming van de Wereldwinkel, de kinderclub in Achterbos en de kinderclub in Millegem in de studiefase.

Verder werken we aan het opstellen van een raamcontract zodat we één gespecialiseerde aannemer kunnen aanstellen die alle oudere stookplaatsen – ongeveer nog een twintigtal – systematisch kan vernieuwen.

Ook de opties van fotovoltaïsche zonnepanelen worden volop bekeken. Naast de grote installatie op sporthal Den Uyt en kleinere installaties op verschillende scholen, bestuderen we de mogelijkheid om installaties te plaatsen op meerdere locaties. Eén van de mogelijkheden is site De Zwaan.

Overleg met VITA Den Uyt

Tenslotte gaan we in overleg met VITA Den Uyt om te bekijken welke energiebesparingen in het zwembad nog haalbaar zijn. Gelukkig investeerden we hier enkele jaren geleden in een volledig vernieuwd zwembadencomplex waarbij energiezuinigheid centraal stond in het technisch ontwerp van alle installaties en het gebouw.

Meer info: 
duurzaamheidsteam
Bron: 
SCHEPEN VOOR ENERGIE FREDERIK LOY, SCHEPEN VOOR OPENBARE WERKEN ANDREAS VERBEKE EN BURGEMEESTER WIM CAEYERS