Eind augustus verliet Foodsavers Kempen zijn oude stek in Laakdal en verhuisde naar een gloednieuw depot in Herentals (kamergoor 19). Deze nieuwe locatie biedt meer ruimte om verse voeding op te slaan en te herverdelen. Door de nabijheid van lokale voedselproducenten zorgen we voor een kleinere impact op het milieu.
Foodsavers haalt niet-verkochte groenten, fruit, droge voeding en diepvriesproducten op bij supermarkten, bedrijven en lokale boeren om ze nadien te verdelen onder 21 voedselhulporganisaties en vier sociale kruideniers. “Op die manier werd dit jaar al meer dan 100.000 kilogram aan voedseloverschotten verdeeld, waarvan meer dan 75% afkomstig is van supermarkten”. “Tevens blijven we op zoek naar nieuwe partners om mee samen te werken.”
Wij creëren jobs op mensenmaat en investeren in groeikansen, want de dagdagelijkse werking van voedselherverdeling wordt uitgevoerd door mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Bij Foodsavers Kempen krijgen alle medewerkers een opleiding en doen ze werkervaring op zodat ze later kunnen doorstromen naar de private arbeidsmarkt.
Momenteel werkt Foodsavers Kempen samen met Welzijnszorg Kempen aan een nieuw duurzaam samenwerkingsmodel met de gemeenten uit de ganse Kempen. Afhankelijk van de noden van de gemeente, kunnen ze deelnemen aan het lerende netwerk, FEAD-stockage en/of voedselbedeling. Op deze manier garanderen we een duurzame werking en kunnen we voedseloverschotten blijven herverdelen. Wat ten goede komt aan mens, milieu en maatschappij.
Hilsande Sels, coördinator van Foodsavers Kempen:
“Foodsavers Kempen is een lokaal voedseldistributie platform. We zamelen voedseloverschotten en -overproductie in bij supermarkten en producenten en verdelen dit voedsel bij sociale organisaties en kansengroepen in de regio Kempen. Hiermee worden mensen in voedselonzekerheid ondersteund.”