Foodsavers Zuiderkempen zorgt voor een feestmenu voor iedereen.

Foodsavers Zuiderkempen zorgt voor een feestmenu voor iedereen Foto: Foodsavers Zuiderkempen
donderdag, 22 december, 2022

Voor mensen die in armoede leven, zijn de feestdagen hoe dan ook elk jaar moeilijk.

De financiële middelen ontbreken om de steeds terugkerende facturen én een feestelijke maaltijd én een cadeautje onder de boom te kunnen veroorloven. Voor die gezinnen is het niet vanzelfsprekend om tijdens de kerstperiode zomaar van een feestmaaltijd te genieten. Via sociale organisaties zoals sociaal restaurants, Welzijnschakels of lokale Toevlucht afdelingen kunnen meer dan 2000 personen in de Kempen genieten van een heerlijke warme maaltijd. Zij zorgen ervoor dat mensen in armoede via voedselbedeling een gezond, vers en variërend aanbod aan voedsel kunnen ontvangen gedurende het ganse jaar.

Door corona, de stijgende energieprijzen en de oorlog in Oekraïne stijgt de vraag naar voedselondersteuning dagelijks. Bijna 20 sociale organisaties rekenen daarvoor op Foodsavers Zuiderkempen. Dagelijks halen onze werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt verse en diverse producten op bij verschillende winkels, boerderijen, kleine zelfstandigen en voedingsbedrijven, die anders als voedseloverschot verloren zouden gaan. In 2022 was dit maar liefst 90 ton.
Daardoor zorgt Foodsavers Zuiderkempen niet alleen voor een feestelijk menu, maar ook voor een aanzienlijke CO2 reductie door het voedsel van de afvalberg te redden. Wist je dat één ton voedseloverschotten dat nog gebruikt wordt, een gemiddelde reductie van 3.2 ton CO2 betekent? Foodsavers bespaarde hiermee 300 ton aan CO2 uitstoot wat gelijk staat aan 15000 bomen die CO2 omzetten in zuurstof.

“Foodsavers Zuiderkempen is een lokaal voedseldistributie platform. We zamelen voedseloverschotten en -overproductie in bij supermarkten en producenten en verdelen dit voedsel bij sociale organisaties en kansengroepen in de regio Kempen. Hiermee worden mensen in voedselonzekerheid ondersteund.”

Bron: 
Hilsande Sels, coördinator van Foodsavers Zuiderkempen