Internationale top verzamelt op MYRRHA World Days in Mol

Internationale top verzamelt op MYRRHA World Days in Mol Foto: SCK•CEN
dinsdag, 5 november, 2019

Het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) organiseert deze week de MYRRHA World Days. Er nemen 220 beleidsmakers, wetenschappers en investeerders deel uit 23 landen, onder wie Carlo Rubbia, Nobelprijswinnaar voor de Natuurkunde én grondlegger van de technologie achter het MYRRHA-project.

Nobelprijswinnaar en toenmalig CERN-directeur Carlo Rubbia lanceerde in 1993 het idee voor de ‘Energy amplifier’: een kernreactor die elektriciteit produceert én daarbij bijna volledig zijn eigen kernafval en die van andere reactoren verbrandt. Het unieke aan dat concept is de loodgekoelde kern. Die kern heeft niet voldoende splijtbaar materiaal om spontaan een kettingreactie in stand te houden. Daarom koppelde Rubbia er een deeltjesversneller aan. De deeltjesversneller vuurt protonen af op een doelwit en maakt op die manier neutronen aan, die de splijtingsreacties in de reactor zullen onderhouden. Dat concept (*Accelerator Driven Systems – ADS*) kreeg wereldwijd veel weerklank, het onderzoek in dat domein stond sindsdien geen seconde stil.

“Het ADS-onderzoek kreeg vorig jaar een stevige duw in de rug sinds de regeringsbeslissing om de innovatieve onderzoeksinfrastructuur MYRRHA te bouwen”, aldus Eric van Walle, directeur-generaal van SCK•CEN. “MYRRHA is ’s werelds eerste prototype van een hoogvermogen ADS-onderzoeksreactor. We concretiseren dus op semi-industriële schaal de theorieën waartoe Rubbia een belangrijke bijdrage heeft geleverd. Een primeur!”

Eerste contract van 7,6 miljoen euro

Eén jaar na de regeringsbeslissing krijgt MYRRHA steeds meer vorm en werd er een eerste contract ondertekend. “We kondigen met trots aan dat we vandaag met het Belgische bedrijf Tractebel en het Spaanse bedrijf Empresarios Agrupados een contract hebben ondertekend”, aldus Hamid Aït Abderrahim, adjunct-directeur-generaal van SCK•CEN en directeur van het MYRRHA-project. Tractebel en Empresarios Agrupados zullen de gebouwen en nutsvoorzieningen (o.a. koeling, water en elektriciteit) van de eerste fase van de versneller ontwerpen. Het hoofdgebouw – een tunnel – die het eerste gedeelte van de versneller zal huisvesten, is 150 m lang, 7,5 m breed en 3,5 m hoog. “Dit is een eerste, belangrijke bijdrage van MYRRHA aan de Belgische economie”, besluit Hamid Aït Abderrahim.

Meer informatie vindt u in bijlage, alsook een foto van de handtekening van een eerste contract.

Legende:

Bovenste rij: Hamid Aït Abderrahim (adjunct-directeur-generaal SCK•CEN), Marie Christine Marghem (minister van Energie, Leefmilieu en duurzame ontwikkeling) en Bernard Gilliot (voorzitter van VBO-FEB).
Onderste rij: Maria Teresa Dominguez (Empresarios Agrupados), Denis Dumont (Tractebel), Derrick Gosselin (voorzitter Raad van Bestuur SCK•CEN), Eric van Walle (directeur-generaal van SCK•CEN).

Meer info: 
SCK•CEN
Bron: 
SCK•CEN