Koninklijk bezoek voor Parcourage

Koninklijk bezoek voor Parcourage Foto: Europa WSE
vrijdag, 21 maart, 2025

Koninklijk bezoek voor Parcourage: Europese, Vlaamse en lokale samenwerking helpt kwetsbare jongvolwassenen vooruit

Brugge, 19 maart 2025 – Zijne Majesteit de Koning bezocht op 19 maart Parcourage, een lokaal partnerschap in de Brugse regio dat jongvolwassenen met complexe problemen ondersteunt. Tien lokale besturen en sociale organisaties, zoals o.a. CAW, VDAB en Geestelijke gezondheidszorg, werken samen om deze jongvolwassenen opnieuw een plek in de samenleving te geven. Dankzij financiële steun van Europa, Vlaanderen en lokale overheden testen en verfijnen ze innovatieve methodes om hulp op maat te bieden.

Wat doet Parcourage?
Parcourage begeleidt jongvolwassenen tussen 17 en 30 jaar die te maken hebben met complexe problemen zoals dakloosheid, mentale gezondheidsuitdagingen gecombineerd met werkloosheid, weinig sociaal netwerk, … . De coaches werken zonder strakke regels en procedures. Parcourage kiest voor een flexibele en laagdrempelige aanpak. Vanuit een wetenschappelijk onderbouwd model van empowerment zit de jongvolwassene zelf aan het stuur en bepaalt het tempo. De begeleiding blijft zolang het nodig is.

“Ik ben in het 4de middelaar gestopt met school, ik zat in het drugsmilieu en woonde al lang niet meer thuis. Ik zat twee jaar in een tehuis en op mijn 18de ben ik naar mijn vriend verhuisd. VDAB verwees me door, uiteindelijk kwam ik bij Parcourage terecht. Ze hebben mij met alles geholpen, nuttige dagbesteding, afspraak maken bij de dokter, gynaecoloog, psycholoog, … Een jaar geleden wou ik niet kijken naar de toekomst, nu wel. Ik wil gewoon een normaal leven samen met mijn vriend. “ – deelnemer aan een traject

Hoe maakt samenwerking het verschil?
Lokale besturen, welzijnsorganisaties en arbeidsmarktpartners bundelen hun krachten binnen Parcourage. Ze combineren expertise en bieden begeleiding op meerdere domeinen tegelijk, zoals werk, welzijn, huisvesting, … . Dankzij deze nauwe samenwerking kunnen hulpvragen holistisch worden benaderd, zonder dat jongvolwassenen telkens opnieuw hun verhaal moeten doen. Expertise delen en krachten bundelen maakt begeleiding niet alleen efficiënter, maar vergroot ook de kans op duurzame vooruitgang voor de jongvolwassenen.

“Elke organisatie binnen het partnerschap levert een coach aan die hun eigen expertise meeneemt in het team. Binnen het team van coaches is er een rechtstreekse lijn en kunnen we beroep doen op de kennis van elkaar. Het is echt een kruisbestuiving van kennis.” Hanke Vandorpe – Coördinator Parcourage

Wie maakt dit mogelijk?
Parcourage is een van de 44 Lokale Partnerschappen in Vlaanderen die werken met financiële steun van de Europese Unie, de Vlaamse overheid en lokale besturen. Deze middelen geven ruimte om nieuwe methodes te testen en extra ondersteuning te bieden aan jongvolwassenen die buiten het reguliere hulpaanbod vallen. Dankzij deze samenwerking ontwikkelen we duurzame oplossingen voor kwetsbare groepen.

“Dit project bevat de kernprincipes van EU-financiering en onze strategie om armoede te bestrijden. Het samenwerken van diensten, een duurzame aanpak en kijken naar de kwaliteit en niet de kwantiteit.” Stefan Olsson – Deputy Director General DG Employment, Europese commissie.

Meer weten over Parcourage en de impact van deze samenwerking?
https://www.parcourage.be/
https://www.europawse.be//lokale-partnerschappen

Bron: 
Europa WSE