Landbouwer en Europees minister voor één dag

Landbouwer en Europees minister voor één dag Foto: Provincie Antwerpen
dinsdag, 23 mei, 2023

GEEL – Scholieren van het vijfde en zesde leerjaar stappen uit hun comfortzone tijdens Europa Xpert. Van 22 mei tot 2 juni duiken 315 leerlingen in de geschiedenis en de wetgeving van de Europese Unie. Ze worden uitgedaagd om beslissingen te nemen als EU-minister of EU-parlementslid tijdens deze Europa Xpert workshop. In de namiddag ontdekken ze het boerderijleven en de weg van melk, van koe tot glas.
Interactieve workshop maakt van leerlingen EU-experten
Scholieren uit Brecht, Mol, Dessel, Westerlo, Geel, Balen en Kasterlee gaan de uitdaging aan om EU-expert te worden. In een interactieve sessie van twee uur leren ze alles over de geschiedenis, instellingen en wetgeving van de Europese Unie. De leerlingen ontdekken hoe de EU werkt en hoe Europese wetgeving tot stand komt. Daarnaast krijgen ze inzicht in de rol van de Europese Ministerraad en het Europees Parlement. Na de sessie wordt de kennis van de leerlingen getest met een Europaquiz.
Als ministers van hun land stemmen de leerlingen over een wetsvoorstel: moeten scholen in de EU gratis melk aanbieden aan leerlingen? Daarna stemmen ze opnieuw met hun eigen mening.

"Leren door doen, dat heeft effect. Europa mag dan veraf lijken, met de EUropa Xpert sessies bieden we een unieke kans voor leerlingen om zich te verdiepen in de werking van de Europese Unie. Bovendien combineren we deze sessies met een rondleiding op de Hooibeekhoeve, een unieke kennismaking met de agrarische sector. Met deze uitstap leren leerlingen niet alleen belangrijke vaardigheden, zoals kritisch denken en samenwerken, maar ook hoe ze zelf een rol kunnen spelen in het vormgeven van de toekomst van Europa en de landbouwsector" legt gedeputeerde Kathleen Helsen, bevoegd voor Europese samenwerking en landbouw, uit.

Van melk tot roomijs
Naast de EUropa Xpert workshop volgen de leerlingen een rondleiding in provinciaal onderzoekscentrum Hooibeekhoeve. Hooibeekhoeve richt zich in de eerste plaats tot melkveehouders door nauw samen te werken met hen bij het onderzoek naar duurzame en rendabele dier- en milieuvriendelijke oplossingen voor uitdagingen binnen de sector. Zo werkt Hooibeekhoeve onder meer rond smart farming, water- en energiemanagement, jongveeopfok, ammoniakemissie en bodembewerking. Scholen en verenigingen kunnen inschrijven voor een educatief bezoek aan Hooibeekhoeve. De leerlingen ontdekken de werkwijze van een modern melkveebedrijf, en volgen de weg van de melk, van de koe tot in ons glas.
Wat eten koeien, welke plek in de stal is hun favoriet en wat is het belang van kalfjes in een melkveebedrijf? Het zijn maar enkele van de vragen waar ze een antwoord krijgen. Tot slot maken ze kennis met een melkrobot, die automatisch de koeien melkt. De robot melkt alle melkkoeien 2 à 3 maal per dag. Ze komen uit eigen beweging naar de melkrobot omdat ze er een lekkere beloning krijgen. Als ze zich te snel opnieuw aanmelden aan de robot, wordt hen de toegang ontzegd. Aan het einde van de rondleiding proeven de leerlingen een glaasje verse melk van de koeien van Hooibeekhoeve.

 U kan als persmedewerker een EUropa Xpert workshop bijwonen, hou er rekening dat we uw aanwezigheid minstens een dag op voorhand moeten noteren via onze perscontacten. We kunnen dan nog tijdig afspraken maken met de deelnemende scholen over het maken van beelden of foto’s. Dank voor uw begrip.

Wanneer:
15 mei-2 juni 2023
Van 9.30-14.30

Waar:
Hooibeekhoeve, Hooibeeksedijk 1, 2440 Geel

Deelnemende scholen:
• 22/05: gemeentelijke basisschool De Meikever Dessel & gemeentelijke basisschool Alles Kids, Mol
• 23/05: gemeentelijke basisschool De Meikever Dessel & gemeentelijke basisschool De Bijenkorf, Balen
• 25/05: vrije basisschool Stapsteen, Mol
• 26/05: stedelijke basisschool Larum, Geel
• 30/05: katholieke basisschool Het Rietje, Westerlo
• 1/06: vrije basisschool De Parel, Lichtaart
• 2/06: vrije basisschool Rozenberg Mol & gemeentelijke basisschool De Bijenkorf, Balen

Over Europa Direct
Europa Direct provincie Antwerpen is een informatiecentrum over de EU, opgericht door de provincie Antwerpen in samenwerking met de Europese Commissie en FOD Buitenlandse Zaken. Een belangrijke pijler van deze dienst is het aanbod voor scholen met workshops, vormingen en lesmaterialen. In de EU zijn er 400 Europa Direct informatiecentra. Ze beantwoorden vragen en organiseren acties om het Europese bewustzijn aan te wakkeren en burgers te betrekken bij de toekomst van de EU.

Over EUropa Xpert in de Hooibeekhoeve
https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dese/dienst-europa/europa-in-de...

Bron: 
Europa Direct