Leerlingen stemmen als Europees minister

Leerlingen stemmen als Europees minister Foto: Provincie Antwerpen
dinsdag, 5 september, 2023

Geven jongeren de voorkeur aan strips en boeken of laptops en tablets?
Leerlingen stemmen als Europees minister over een wetsvoorstel in het Suske en Wiske Museum

Van 5 tot 15 september trekt Europa Direct provincie Antwerpen met haar EUropa Xpert-workshop naar het Suske en Wiske Museum in Kalmthout. Hier combineren de jongeren de EU met strips: naast de EUropa Xpert workshop staan er ook een Striptoer en het Eurovisiestripfestival op het programma. De deelnemende scholen komen uit Brasschaat, Brecht, Kalmthout, Kapellen, Schoten, Stabroek, Wuustwezel en Zandvliet. De EUropa Xpert-workshops strijken later dit schooljaar nog op tien andere locaties neer.

Stemmen als echte ministers
Tijdens de interactieve EUropa Xpert-workshop leren leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar in twee uur tijd alles over de Europese Unie. Zo ontdekken ze hoe de EU ontstond, wie er in de EU zit en hoe wetten tot stand komen. Daarna gaan ze zelf aan de slag als Europees minister en Europarlementariër. Als Europees minister vertegenwoordigen ze één van de lidstaten en stemmen ze mee over volgend wetsvoorstel: “Moet de EU het gebruik van strips en leesboeken in de klas verplichten of moet ze eerder het gebruik van laptops en tablets stimuleren?”. Daarna zijn de leerlingen Europees minister af en stemmen ze opnieuw over hetzelfde voorstel met hun eigen mening.

Op pad met Willy Vandersteen
Het thema van de Raad van Ministers sluit naadloos aan bij het programma van het Suske en Wiske Museum. De leerlingen gaan met niemand minder dan Willy Vandersteen zélf op Striptoer in zijn oude villa en verzamelen de ingrediënten voor een goed stripverhaal. Nadien nemen ze deel aan de workshop ‘Het Eurovisiestripfestival’. Elke leerling krijgt een land toegewezen en tekent hiervoor een stereotiep stripfiguur. Zo leren ze wat een cartoon is en hoe ze die opbouwen. De tekening met de meeste stemmen wint de wedstrijd en krijgt een mooi cadeau voor de klasbibliotheek!

Rondreis langs 11 locaties
“Deze workshop bewijst het: Europa ligt dichtbij, ook voor lagere schoolkinderen. Vorig schooljaar bereikten we met de EUropa Xpert workshops maar liefst 3.443 leerlingen. De formule slaat duidelijk aan! Leerlingen maken spelenderwijs kennis met dit abstracte thema en versterken hun vaardigheden zoals luisteren en spreken. Daarom ondersteunt provincie Antwerpen leerkrachten tijdens het nieuwe schooljaar met deze workshops en met een handleiding, vormingen en uitleenmateriaal voor in de klas," licht Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Europese samenwerking, toe.

Na het Suske en Wiske Museum trekt de workshop dit schooljaar naar het PIME in Lier, het Provinciehuis in Antwerpen, de Warande in Turnhout, Kasteel d’Ursel in Hingene, De Averegten in Heist-op-den-Berg, Kamp C in Westerlo, het Vrijbroekpark in Mechelen, Hooibeekhoeve in Geel, het FOMU in Antwerpen en het Havenhuis in Antwerpen.

Bron: 
Europa Direct