Lezing ‘Ronde van Vlaanderen en Bristol’ met Carl Berteele en Geert Vandenbon

woensdag, 14 maart, 2018

Op dinsdag 20 maart vertellen Carl Berteele en Geert Vandenbon honderuit over de koers en hoe die hun leven zin gaf. Iedereen is welkom om 20 uur in Zaal ’t Getouw, Molenhoekstraat 2. Ter plaatse betaal je 5 euro. De lezing wordt georganiseerd door de Vrienden van de bibliotheek en de dienst erfgoed en past binnen een groot eerbetoon aan de vroegere Molse fietsenfabriek Bristol: ‘Op velo Bristol’. Een overzicht van alle activiteiten vind je op www.opvelobristol.be.

 

Carl Berteele is sinds 1993 de stem van de koers, meestal op de Sporzamotor. Of het nu de Tour is, het WK of Vlaanderens Mooiste, als geen ander analyseert hij de koers en wat er omheen gebeurt. Met passie, een rijke taal en altijd to-the-point.

 

Geert Vandenbon werkte meer dan 20 jaar achter de schermen van de Ronde en is onder meer medestichter van het Rondemuseum in Oudenaarde en uitgever/auteur van wielerboeken.

 

Ronde van Vlaanderen

Carl en Geert vullen elkaar aan. Geert surft door het epos van 100 jaar Ronde van Vlaanderen, met uniek beeldmateriaal en enkele filmpjes. Carl vertelt hoe hij sportjournalist werd en gebeten werd door de wielermicrobe. Hij staat stil bij zijn favoriete Ronde-edities: Johan Museeuw (1998), Wereldkampioen Tom Boonen (2005) en Stijn Devolder (2008).

 

Molse fietsenmerk Bristol

Tussendoor maken Carl en Geert tijd voor het Molse fietsenmerk Bristol. Van 31 maart tot 22 april 2018 is er een Bristoltentoonstelling met unieke objecten in de tentoonstellingsruimte van De Zwaan aan de Markt. Stijn Geys en Rudy Nuyts hebben verder een boek gemaakt over het reilen en zeilen van de rijwielfabriek en wielerploeg. Zij lichten op deze avond al een tipje van de sluier hoe Rik Van Steenbergen in 1949 wereldkampioen werd op een Bristolfiets.

 

De geschiedenis

Eind 1908 richten vier broers Huysmans de fietsenfabriek Bristol op. De fabriek kent haar gloriejaren na de Tweede Wereldoorlog. De fabrikant organiseert jarenlang een criterium in het centrum van onze gemeente waar belangrijke renners als Van Steenbergen, Coppi, Bartali,… aan deelnemen. Vanaf 1923 wordt één van de eerste koersen in Mol georganiseerd onder de naam ‘Groote Prijs Bristol’. De Bristol-eigenaars baten ook een velodroom uit in Mol en Geel, waar ze baanwedstrijden organiseren. In 1949 wordt Rik Van Steenbergen in Kopenhagen wereldkampioen wielrennen op een Bristolfiets uit Mol. Maar het zijn vooral gewone fietsen die het atelier aan de Markt in Mol verlaten en hun weg vinden naar fietsenwinkels over heel de Kempen.

 

Meer info: 
dienst erfgoed
014 33 09 70
Bron: 
SCHEPEN VOOR CULTUUR PAUL VANHOOF