Meet zelf de luchtkwaliteit in jouw straat, registreer je op curieuzeneuzen.be!

donderdag, 15 maart, 2018

Het gemeentebestuur wil iedereen warm maken om deel te nemen aan de campagne ‘CurieuzeNeuzen’, een wetenschappelijk onderzoek over luchtkwaliteit. Om CurieuzeNeuzen Vlaanderen (en Mol) wetenschappelijk te doen slagen, zoeken we zoveel mogelijk meetpunten. Zowel gezinnen, scholen, bedrijven als verenigingen kunnen zich tot 20 maart inschrijven via www.curieuzeneuzen.be. Het gemeentebestuur hoopt zo een goed beeld te krijgen van de luchtkwaliteit in Mol. Het gemeentebestuur geeft alvast het goede voorbeeld en plaatst een meetbuisje aan ’t Getouw.

CurieuzeNeuzen, begonnen door de krant De Standaard, is een wetenschappelijk onderzoek waarbij burgers, onder leiding van professionele wetenschappers, data over luchtkwaliteit verzamelen. De bedoeling is om de luchtkwaliteit over heel Vlaanderen gedetailleerd in kaart te brengen, zowel in de stad als op het platteland en dit tot op straatniveau. Ook in onze gemeente dus.

Zelf luchtkwaliteit meten

Heel wat inwoners krijgen zelf de kans om de luchtkwaliteit in hun straat te meten. Dit gebeurt door een eenvoudige meetopstelling op te hangen aan een raam van de woning, appartement of gebouw. Gedurende de volledige maand mei wordt de concentratie van stikstofdioxide (NO2) in de lucht gemeten. NO2 is een belangrijke indicator van luchtverontreiniging die veroorzaakt wordt door het verkeer.

Gemeentebestuur doet mee!

Het gemeentebestuur plaatst alvast een meetbuisje aan ’t Getouw en roept inwoners op om zelf ook een meetbuisje aan te vragen via www.curieuzeneuzen.be. Op die manier krijgen we een goed beeld van de luchtkwaliteit in onze gemeente.

Selectie van 20.000 CurieuzeNeuzen

Uit alle inschrijvingen maken de onderzoekers een selectie van 20.000 CurieuzeNeuzen over heel Vlaanderen. Dit gebeurt uiterst nauwgezet en op strikt wetenschappelijke basis. Daarbij wordt gekeken naar een goede geografische spreiding en naar meetpunten die uiterst interessant zijn voor het testen van een complex computermodel voor luchtkwaliteit.

Ben je geselecteerd, dan ontvang je een e-mail om je deelname te bevestigen. Je betaalt 10 euro om dit unieke onderzoek mogelijk te maken. Ben je niet geselecteerd? Misschien is er een ander meetpunt dicht in je buurt.

Bron: 
SCHEPEN VOOR MILIEU PETER VAN ROMPAEY