Molse cultuurprijzen gaan naar muziektheater Amira en Rik Van Braband

Molse cultuurprijzen gaan naar muziektheater Amira en Rik Van Braband Foto: Peter Willekens
Molse cultuurprijzen gaan naar muziektheater Amira en Rik Van Braband Foto: Peter Willekens
Molse cultuurprijzen gaan naar muziektheater Amira en Rik Van Braband
Molse cultuurprijzen gaan naar muziektheater Amira en Rik Van Braband
donderdag, 2 maart, 2023

MOL – Inwoners van Mol konden stemmen voor de ‘Cultuurprijs 2020-2023’ en de ‘Culturele carriéreprijs’. Gisteravond werden in Zaal ‘t Getouw de winnaars bekend gemaakt. Het werden muziektheater Amira en Rik Van Braband.

Amira is een muziektheater van de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Mol, Balen, Dessel, gebracht door leerlingen en leerkrachten, in samenwerking met Cultuurcentrum ‘t Getouw, Academie Beeldende Kunsten Mol, Gemeente Mol, Pionier, Sint-Lutgardis en Sint-Paulus. Het is theater, beeldende kunst en muziek in één. Een samenwerking om een magisch weekend was de key. De markt in Mol kwam tot leven en op het podium werd het verhaal van Wakadadanda verteld door het koor, orkest en acteurs.

Andere genomineerden waren Beiaardcomité Mol, ISO-2400, Harmonie St.Odrada, Cum Laude, Divoge, KWB Millegem, Theater Ootello, Ginderachter en buurtwerk plus Wezel.

Rik Van Braband kreeg van thuis en school uit de onverwoestbare interesse mee voor taal, geschiedenis en muziek. Hij belandde hierdoor in het onderwijs. Uit diverse artikels bleek zijn interesse voor de lokale geschiedenis. De liefde voor lyrische gedichten resulteerde in een 200-tal artikels over (natuur)poëzie in lokale tijdschriften, en over jongerenpoëzie.

Ook de novelle Tussen Droom en Daad (in samenwerking met Greet Van Tiggelen en bekroond met de Trends Literatuurprijs 2011) sproot voort uit een befaamd gedicht. Bovendien regisseerde hij drie KWB-kerstspelen, meestal in de Millegemse openlucht. Hij was eerder acteur bij Ootello, bij de a-capellagroep MaMuze en bij het zopas ter ziele gegane straattheatergezelschap De Prinsenkoeken (na het dramatische overlijden van vriend Wannes Roosen).

Hij is nog steeds tekstschrijver en spelend lid van de cabaretgroep Het Grote Oor en van het muzikaal-poëtische Trio MuzeMan. Omdat levenslang leren gepromoot wordt, is het (nieuwe) vak Creërend Muzikant in de Molse Muziekacademie momenteel een bijkomend boeiend, maar niet zo eenvoudig tijdverdrijf. Als vierde wiel aan de stevig bollende ArtCumLaude-wagen krijgt ook de beeldende kunst een belangrijke plaats toegemeten.

En dat het lerarenbloed kruipt waar het niet gaan kan, bewijzen de maandelijkse Smaakmakers in dienstencentrum Ten Hove. Samen met muzikant Jerom Boons organiseren en presenteren ze meer dan 60 culturele woensdagnamiddagprogramma’s, telkens een amusante mengeling van licht verteerbare brokjes cultuur die goed zijn voor het gemoed.

In deze categorie waren de andere genomineerden Annemie Schildermans, Buurtwerk Wezel,Gemengd koor de Schalmei, Frans Vandenbergh, Frans Verhoeven, Jos Deckx, Paul Vos, Toon Vos en Vrienden van het Jakob Smitsmuseum.

Beide cultuurpijzen gingen naar artiesten of organisatoren, individueel of in groep, die afkomstig zijn van Mol, er wonen of actief zijn in het culturele leven, en iets bijzonders presteerden op cultureel vlak. Iedere deelnemer of vereniging kon tot 8 januari zijn of hun kandidatuur indienen. De prijzen richtten zich tot cultuur in de brede zin: ‘zowel (amateur)kunsten, erfgoed, toerisme als socio-culturele of gemeenschapsvormende initiatieven kwamen in aanmerking.

Aan de cultuurprijs 2020-2023 is 500 euro verbonden. Hij beloont een culturele activiteit die in de gemeente Mol plaatsvond tussen 1 januari 2020 en 31 december 2022 of één van de personen of groepen die zich tussen deze periode lieten opmerken op cultureel vlak. De culturele carriëreprijs, goed voor 1000 euro, is voor een persoon of groep die zich gedurende een langere periode uitzonderlijk verdienstelijk maakte op cultureel vlak in of voor de gemeente.

Meer info: 
Antwerps Persbureau
Bron: 
Antwerps Persbureau