Na meer dan 41 jaar een nieuwe locatie en digitale studio.

 
00:00
zondag, 21 januari, 2024

De Molse radio kondigde een jaar geleden vernieuwing aan met een nieuw logo, website en radioschema. Nu is het hoog tijd om te vernieuwen aan de studio. Er is maar liefst dertig duizend euro geïnvesteerd in een fonkelnieuwe digitale radiostudio op een nieuwe locatie.

In 1982 is Radio Gompel, opgestart als Radio Noordzee, door wijlen Jan Mertens om de muziek te draaien die bij de openbare omroep niet gedraaid werd. Deze keuze is nu na 41 jaar nog steeds de kracht van Radio Gompel. Muziek uit de jaren 30, 40, 50, 60, 70 tot 80 komen hier voorbij. We blijven veel aandacht hebben voor onze Vlaamse- en Nederlandse artiesten, zelfs de nieuwste muziek uit Duitsland kan je hier horen, dit allemaal afgewisseld met een fijn instrumentaal muziekje (accordeon, draaiorgel, fanfaremuziek). “Ons doelpubliek was steeds vanaf 50 jaar tot ... maar dit is de laatste jaren toch sterk verjongd.” verteld Benny Geens (voorzitter Radio Gompel) : “We krijgen veel verzoekjes van dertigers die eerder verkiezen voor de classics dan de moderne hits.”

Na het verlies van Jan Mertens (oprichter en bezieler, gestorven in 2021) ging het beheer naar Benny Geens en Guillaume Hoeben die meteen de keuze hadden om te stoppen of door te gaan. Natuurlijk blijven ze doorgaan om het meesterwerk van Jan verder te zetten: “Hij zou het niet anders gewild hebben”, verteld Benny. We zijn opzoek gegaan naar een nieuw onderkomen en wanneer we dit niet verwacht hadden, was er de oplossing. “Ik was op een avond bij de radio-collega's van Radio Mol. Daar kwam er ten gehore dat ze studio 2 niet meer gebruikten en viel er als grap 'Wat als Radio Gompel deze studio nu in beslag zou nemen?'. Wel deze grap is nu toch werkelijkheid geworden en eigenlijk ook een unicum want er zitten nu 3 Molse radio’s in hetzelfde gebouw: Radio Mol, Louis en nu dus ook Radio Gompel en dit zonder concurrenten te zijn van elkaar.” Jeroen Jacobs (voorzitter Radio Mol): "Wat eerder met een kwinkslag gezegd werd, leverde inderdaad een mooie samenwerking op. Wij zijn blij dat de ruimte nu goed benut wordt. Laat ons hopen dat dit een eerste aanzet is om in de toekomst ook op andere vlakken nauwer te gaan samenwerken."

De nieuwe studio is een realisatie van technieker Patrick Thijs: “Het is een fijne werkplek voor radiomakers geworden, door de keuze bij Bart Lamberigts van Amptec uit Bilzen, een DHD menger te nemen en tevens een systeem te nemen waarmee we volledig werken audio over IP via Dante. Geluidskaarten behoren tot het verleden.”

Benny wilt graag nog Kenny Heernaert en Tommy Degraeve van Aircast Media Solutions uit Wevelgem niet vergeten voor de volledig nieuwe uitbouw van onze zenderinstallatie. Dankzij onze lokale partners als De Kurkexpert uit Dessel, Interieurbouw Wils uit Balen, Lichtidee uit Balen en V Sys uit Mol is onze studio klaar gemaakt voor de toekomst.

“Vanaf half november zijn we begonnen met een nieuwe audiovormgeving gemaakt door HVD Mediaworks uit Broechem met vaste stem van Jan Van Deyck. We hebben tevens ook de muziekdatabase van 9000 naar 42000 liedjes gebracht door alle cd’s en vinyl te digitaliseren van de radio, en daar is nog steeds veel werk aan.”, aldus Hans Van Dyck (radiovormgever Radio Gompel). “Het nieuws wordt verzorgt door Chris Van Opstal waar we fier op zijn, dit is op een luchtige wijze gebracht zodat iedereen meteen mee is. De muziek blijft de kracht van de radio, zo gaan we onze lokale artiesten meer ondersteunen zoals Luc Van Meeuwen, Wouter Survani, Liv Verity, Sabien, … de fans gaan gelukkiger worden, want ze gaan meer hun favoriete artiesten horen uit de buurt.” Benny vertelt verder dat ze in het voorjaar van 2024 naar verenigingen, braderijen en bedrijven kunnen gaan met hun eigen mobiele studio, om daar live uit te zenden.

Radio Gompel is in de regio Mol te beluisteren via 105.6 FM, via de Radioplayer app (Google Playstore/App Store), allerlei streaming-apps en www.radiogompel.be.

Meer info: 
Radio Gompel
Bron: 
Radio Gompel