Nieuw centrum voor residentiële hulp drugsverslaving in Geel

dinsdag, 24 januari, 2023

Vlaanderen biedt voortaan op 9 plaatsen residentiële hulp voor de behandeling van drugsverslaving. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (cd&v) in het Vlaams parlement bekendgemaakt naar aanleiding van een vraag van Katja Verheyen( N-VA).

Deze week is een nieuwe residentiële voorziening voor mensen met een ernstige verslaving gestart in Geel. Daar was nog een blinde vlek wat aanbod betreft. ’t Kader (Kempense Aanpak Drugs en Rehabilitatie) zorgt voor een groepsprogramma voor mannen en vrouwen vanaf 18 jaar die residentieel willen ontwennen in een veilige omgeving. De leefgroep bestaat uit maximum 11 bewoners en het programma duurt 6 weken, maar kan korter of langer duren indien aangewezen.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits: “De noden van mensen die kampen met een verslaving aan illegale middelen worden in ’t Kader in Geel in kaart gebracht en waar mogelijk worden de eerste belangrijke stappen gezet in het stabiliseren van de situatie. Nadien wordt samen met de persoon vorm gegeven aan het vervolgtraject met het oog op re-integratie. Vanaf april zal ook een behandelprogramma starten voor verslaafden die kampen met cognitieve problemen. Zij krijgen gedurende een 10-tal maanden de kans om aan hun verslavingsprobleem te werken. In beide afdelingen staat de groepswerking centraal. Dit is een uniek aanbod voor personen met een verstandelijke beperking die kampen met een ernstige verslaving. De behandelaanpak zal anders zijn dan in andere verslavingszorgcentra.”

Meer info: 
Vlaamse Regering
Bron: 
Vlaamse Regering