Ontdek Europa in Dessel

Ontdek Europa in Dessel Foto: Provincie Antwerpen
vrijdag, 2 februari, 2024

Vanaf 1 februari staat Dessel in het teken van Europa

Op donderdag 1 februari is Pop up Europa Dessel gestart met het Rad van Europa op de wekelijkse markt. Bezoekers beantwoorden een vraag over Europa in ruil voor cadeautje. Deze actie is het startschot van een programma van vijf weken over de Europese Unie. Europa Direct provincie Antwerpen en de gemeente Dessel organiseren allerlei gratis activiteiten voor jong en oud om de EU dichter bij de inwoners te brengen.

“2024 is een belangrijk Europees jaar voor België. Sinds 1 januari is ons land zes maanden lang voorzitter van de Raad van de Europese Unie én op 9 juni 2024 zijn het Europese verkiezingen waarbij voor het eerst ook 16-jarigen mogen meestemmen. Informeren over de EU is dan ook broodnodig. Met Pop up Europa brengen we het thema op een heel laagdrempelige manier naar het lokale niveau.” licht Kathleen Helsen, cd&v gedeputeerde voor Europese samenwerking toe.

Barbara Rommens, schepen van jeugd, onderwijs en cultuur van gemeente Dessel vult aan: “Met raadslid Driss Zayou hebben we een enthousiaste vertegenwoordiger in BELC (Building Europe with Local Counsillors). Zij vormen een netwerk van lokale politici die communiceren over EU-gerelateerde onderwerpen. Dankzij de gretigheid van Driss zijn we aan de slag gegaan om een leuk programma samen te stellen voor jong en oud.”

Pop up Europa reist langs steden en gemeenten in provincie Antwerpen en houdt nu halt in Dessel. Het programma is zeer gevarieerd. Iedereen die deelneemt aan de kraslotenwedstrijd, maakt kans op een knalblauwe Europafiets. Op 14 februari kun je de liefde aan Europa verklaren tijdens een bezoek aan het Europees Parlement. Tijdens de Krokusvakantie kunnen kinderen tot 12 jaar gratis de Kinder-doe-ruimte ‘Ontdek Europa’ bezoeken in het Administratief Centrum ‘De Plaetse’. Voor volwassenen is er een tentoonstelling in de hal van het Administratief Centrum. Je kan je ook voorbereiden op de verkiezingen met de Snelcursus EU ‘Waarom stemmen? Daarom stemmen!’ op 22 februari in LDC ’t Scholeke of tijdens de lezing van journalist Rob Heirbaut op 6 maart in Tabloo.
Ook voor de scholen staan er heel wat activiteiten op het programma, zoals de interactieve EUropa Xpert workshop en het verhaal van Europa op kindermaat. Het volledige programma ontdek je via www.popupeuropa.be/dessel.

Bron: 
Europa Direct