Onze gemeente zet Wereld Alzheimer Dag in de verf met inclusief aanbod

woensdag, 21 september, 2022

We zetten de Wereld Alzheimer Dag op woensdag 21 september in onze gemeente nog eens extra in de verf met een inclusief aanbod. Op maandag 19 september organiseerden onze drie Molse woonzorgcentra een dementievriendelijke wandeling. Er staan nog een aantal activiteiten op de planning, zoals de lezing ‘Voor ik het vergeet’ van televisiemaker Wannes Deleu en de voorstelling ‘U bent mijn moeder’ door Het Gevolg en Sien Eggers,… Daarnaast is ook het Inloophuis voor mensen met geheugenproblemen of dementie open op vrijdag 7 oktober.

We streven naar een dementievriendelijke gemeente waarin verschillende partners werken aan een goede dienst- en hulpverlening voor onze inwoners. Daarom organiseren we in het kader van Wereld Alzheimer Dag verschillende activiteiten rond dementie.

 

·         Gespreksavond ‘Plezant’ van Alzheimerliga Mol op vrijdag 23 september

Na een inleiding over dementie en het organiseren van een zinvolle dagbesteding zoeken we naar activiteiten die zowel voor de persoon met dementie als voor de mantelzorger verrijkend kunnen zijn.

 

We proberen ook massagetechnieken (handmassages, hoofdmassages) uit die we kunnen gebruiken bij personen met een verder gevorderde dementie.

Wanneer? Vrijdag 23 september van 19 tot 21 uur

Waar? Cafetaria woonzorgcentrum Witte Meren, Collegestraat 69

Prijs? Gratis

Inschrijven? Niet nodig

 

·         Lezing ‘Voor ik het vergeet’ van televisiemaker Wannes Deleu op maandag 3 oktober

Eind 2018 leefde televisiemaker Wannes Deleu een maand bij zijn grootmoeder die aan dementie lijdt in woonzorgcentrum Ten Olm. Zijn doel was om de banden aan te halen en om te ondervinden wat dementie écht met iemand doet. Hieruit resulteerde de driedelige docureeks 'Voor ik het vergeet' op VRT één.

 

Wannes komt naar de bib voor een beklijvende lezing over dementie, maar ook over een kleinzoon en grootmoeder die elkaar terugvinden over de beperkingen van een ziekte heen.

Wanneer? Maandag 3 oktober van 20.15 tot 22 uur

Waar? Bibliotheek, Molenhoekstraat 2

Prijs? 2 euro, drankje inbegrepen

Inschrijven? Via bibliotheek@gemeentemol.be

 

·         Lezing ‘De kracht van de glimlach’ op donderdag 6 oktober

We gaan actief op zoek naar manieren om onze stem en ons lichaam te gebruiken om contact te maken met mensen met dementie.

Hoe bereik je mensen met dementie die zich hebben teruggetrokken in hun wereld? Een gebaar, een glimlach, jouw aanwezigheid is het begin van het contact.

Wanneer? Donderdag 6 oktober van 13.30 tot 15.45 uur

Waar? Lokaal dienstencentrum in Ten Hove, Jakob Smitslaan 28

Prijs? Gratis

Inschrijven? Niet nodig

 

·         Theatervoorstelling ‘U bent mijn moeder’ door Het Gevolg en Sien Eggers op dinsdag 11 oktober

Een vrouw van tachtig trekt zich terug in zichzelf. Dementie. Het is een hardvochtig proces van verdwijnen. "Ik ben nog de beste van allemaal,” zegt de vrouw over haar buren in het tehuis. Ze blijft dit herhalen, tot ze volledig in zichzelf is opgesloten. Als een slak in haar huis.

U bent mijn moeder gaat over het verdriet dat de kop opsteekt als de moeder door de genadeloze tijd wordt ingehaald. Zich dingen niet meer herinnert. Moet leven in een verzorgingstehuis. En denkt dat niemand haar komt bezoeken.

Joop Admiraal schreef een aangrijpend beeld over zijn tachtigjarige, moeder met dementie dat Stefan Perceval bewerkte tot een moeder-dochter-confrontatie met Sien Eggers in een van de rollen van haar leven.

Wanneer? Dinsdag 11 oktober om 14 uur

Waar? Schouwburg Rex, Smallestraat 2

Prijs? 16 euro

Tickets? Via www.cultuurcentrum-mol.be

Inloophuis voor mensen met geheugenproblemen of dementie

Personen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers zijn welkom in het Inloophuis in de Pastorie, Gasthuisstraat 14. Zij kunnen er elke eerste vrijdag van de maand van 13.30 tot 16.30 uur terecht voor een babbel met en steun van een zorgprofessional en vrijwilligers. Bedoeling is dat mensen sneller hun weg vinden in het zorgaanbod. Daarnaast is er de kans om lotgenoten te ontmoeten.