Opendeurweekend at brouwerij Leysen

Opendeurweekend at brouwerij Leysen Foto: Brouwerij Leysen
vrijdag, 28 april, 2023

Brouwerij Leysen heeft lente opendeur en waagt zich op de circulaire markt.

Brouwerij Leysen uit Herentals met zijn Baskwadder bieren is stilaan een begrip in de Kempen. Steeds meer klanten vinden de weg naar de brouwerij en het gamma van Baskwadder bieren en bieren voor derden groeit.
Er wordt meer en meer uitgekeken naar de jaarlijkse opendeurdag van de brouwerij. Net als vorig jaar is er gekozen om het in de lente te organiseren. Op 13 en 14 mei kunnen klanten en geïnteresseerden onze biertjes komen proeven en genieten van enkele nieuwigheden.

Nieuwigheden

Brouwerij Leysen heeft dit jaar een IPA in het gamma opgenomen. Een biertje met 5%, niet overdreven bitter maar met de nodige hoparoma’s die bij een IPA horen. Gekozen is voor amarillo en Simcoe hoppen zodat de exotische en citrusvruchten mooi naar boven komen in geur en smaak.

Naast een doordrinker zijn ook de liefhebbers van het zwaardere bier niet aan hun lot overgelaten. Zo is er voor de eerste keer een RIS gelagerd op cognac vaten beschikbaar. Deze is maar liefst 11,5%. Dit gaat zeker scoren tijdens de opendeurdag maar is een biertje dat met mate(n) moet worden gedegusteerd.

Naast de nieuwigheden zijn natuurlijk ook de vaste waarden uit het Baskwadder gamma terug te vinden waardoor iedereen zijn gading weer kan vinden.

Ecologische & Circulaire economie

Dat ook kleine brouwerijen innovatief kunnen zijn, bewijst Jorge door zich ook op de markt van de circulaire economie te wagen. De brouwerij was al vrij uniek in Vlaanderen doordat tijdens het brouwen het wort gekookt wordt op houtpellets. Hierdoor werd toch al een tijdje de kaart van ecologie getrokken. De hogere prijzen van de pellets (x300%) heeft de brouwer aan het denken gezet. Als resultaat worden er nu pellets gemaakt van bierbostel of draf (het afval van het graan). Verschillende studies hadden al aangetoond dat deze ‘bierbostel’pellets een perfecte vervanger zijn van houtpellets. Brouwerij Leysen heeft dit nu effectief in praktijk gezet. Met gebruik van een kleine pelletpers (120kg/u) kunnen we voldoende kwalitatieve pellets maken om tijdens het brouwen het wort aan de kook te brengen. Op die manier moeten we geen houtpellets meer aankopen en wordt het graan volledig hergebruikt. Het project zit nog in een test fase maar de eerste resultaten zijn veel belovend.

De schapen die voorheen de draf kregen als veevoeder moeten geen schrik hebben dat ze honger gaan lijden. Slechts 10% van de draf wordt omgezet naar pellets vandaag wat voldoende is om het brouwsel aan de kook te brengen. De overige 90% gaat nog steeds naar de schapen.

Deze pellets en pelletpers zullen ook tijdens de gratis rondleidingen van de brouwerij bewonderd kunnen worden.

Week van de Korte Keten

De opendeurdag is ook dit jaar gelinkt met de week van de Korte Keten. Naast brouwerij Leysen zijn er in de Kempen nog andere deelnemers te bezoeken. Zo kan je er een mooie daguitstap van maken en overal de lokale producten proeven.

Feestelijkheden

Concreet zal het opendeurweekend plaatsvinden op zaterdag 13 mei van 13u tot 21u en op zaterdag 14 mei van 13u tot 18u. Gratis rondleidingen zijn voorzien voor de geïnteresseerden en een gezellig terras met Baskwadder biertjes dit alles opgeluisterd door een streepje muziek. Naast onze Baskwadder IPA kan je ook enkele nieuwe versies van de op vat gelagerde biertjes proeven.

Bron: 
Brouwerij Leysen