ResourCity een interactieve app van VITO

ResourCity een interactieve app van VITO Foto: VITO
donderdag, 14 mei, 2020

ResourCity onthult spelenderwijs chemische elementen in Antwerpen, Mol en Mechelen

Beginnen de weken met de tieners thuis door te wegen? Is er de angst dat ze de verworven kennis zullen vergeten… zeker van de vakken die niet zo voor de hand liggen zoals wetenschappen? Je hoeft geen leerkracht te zijn om samen met zonen en dochters in Antwerpen, Mechelen of Mol op zoek te gaan naar chemische elementen. ResourCity, een interactieve app die door de Vlaamse onderzoeksorganisatie VITO is ontwikkeld en die jongeren spelenderwijs warm maakt voor chemie en circulaire economie, is gratis beschikbaar en staat garant voor uren leuke en leerzame lichaamsbeweging.

Met de app kunnen de deelnemers – en er staat geen leeftijdsgrens op dit spel – in de stijl van Pokémon Go elementen ‘vangen’. Ze krijgen er dan meteen ook leuke (historische) weetjes bij en ze kunnen dat element verbinden met andere elementen om zo moleculen te bouwen.

“Elke stad is een schat en zit boor-de-vol chemische elementen! Deze chemische bouwstenen, van koolstof over zuurstof, goud, kobalt tot platina zijn in een stad ruimschoots aanwezig. Sommige chemische elementen vind je gewoonweg in de lucht die je inademt, andere in allerlei producten en zeker in gebouwen. Elke stad is - kortom - een ResourCity: een stad VOL ‘resources’ of materialen, zelfs zo veel dat je in een stad meer goud vindt dan in een goudmijn.
Met de app ResourCity maken we deze ‘stadsmijn’ of ‘urban mine’ zichtbaar door middel van augmented reality technologie. We willen de inhoud niet enkel op maat van geïnteresseerde steden en gemeenten uitwerken, maar we willen ze ook maximaal laten aansluiten op de eindtermen van de verschillende onderwijskoepels.”
Philip Marynissen, VITO

Dat er in een stad ijzer te vinden is, lijkt evident. Maar dat er bijvoorbeeld in de Mechelse binnenstad ook goud verborgen ligt en dat je er ook platina en titanium kunt vinden, ligt minder voor de hand. De spelers worden gestimuleerd om zelf elementen te zoeken en, als ze die vinden, ook te ontdekken wat ze er allemaal mee kunnen doen. Elke stad is niet alleen een ‘city’ maar ook een ‘urban mine’, barstensvol gevuld met allerhande chemische elementen. ResourCity leidt de spelers niet alleen naar toeristisch interessante plaatsen maar ook naar mooie plekjes en stedelijke projecten die verbonden zijn met circulaire economie.

De app ResourCity is een van de tools om jongeren warm te maken voor wetenschap en technologie en hun te tonen hoe die tot een meer circulaire economie kunnen leiden. De vraag naar en de nood aan STEM-experts (Science, Technology, Engineering en Mathematics) wordt steeds groter.

In deze Coronatijden is het niet gemakkelijk om kinderen ‘bij de les’ te houden. En toch willen we, als ouder of opvoeder, dat onze kinderen in deze weken van quarantaine voeling blijven houden met leerstof en we ze intellectueel kunnen blijven uitdagen. Met ResourCity hoef je zelf geen wetenschappelijke achtergrond te hebben, een gsm met de ResourCity-app is voldoende. De app wijst de rest zelf uit en leidt de jongeren doorheen een van de drie steden.

Bekijk hier -- https://vimeo.com/291475447 -- wat Lieven Scheire over ResourCity in Antwerpen zegt. U kunt de app downloaden via de AppStore, via Google Play of door de QR-code te scannen.

ResourCity werd in 2019 genomineerd voor de Prijs van de Wetenschapscommunicatie, uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie en de Jonge Academie.

Meer info: 
Bron: 
VITO