Restauratie Molse 15 Kapellekens van start

Restauratie Molse 15 Kapellekens van start Foto: Yvo Geerts
zaterdag, 4 mei, 2024

De 15 Kapellekens in Mol ondergaan een grondige restauratie. Stichting Kempens Landschap coördineert de nodige onderhoudswerken op basis van een beheersovereenkomst die afgesloten werd met het gemeentebestuur. De restauratiewerken worden geraamd op 186.643,11 euro. Het agentschap Onroerend Erfgoed kent voor de werken een premie toe van zo’n 133.000 euro.

De 15 Kapellekens, een openluchtkruisweg, staan middenin een bosrijk gebied in Mol-Achterbos, deel van de Kempense duinengordel. Het is een ideale plek om te onthaasten tussen het groen. De beschermde kapelletjes zijn eigendom van de gemeente Mol, die eerder al een beheersplan opstelde voor dit religieuze erfgoed. De gemeente Mol was vragende partij om de restauratie van de kapelletjes te laten coördineren door Stichting Kempens landschap.

Beschermde kruisweg
Gedeputeerde Kathleen Helsen, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap, vertelt: “De 15 Kapellekens zijn een begrip in Mol en omstreken. Wandelaars, fietsers, jong en oud komen naar hier om tot rust te komen in de bosrijke omgeving. Stichting Kempens Landschap is al enkele jaren actief in de omgeving van de 15 Kapellekens, vooral met het verwerven van bospercelen rondom de als monument beschermde kruisweg. Ook voor de restauratie van de kruisweg kwamen ze bij ons aankloppen. Het agentschap Onroerend Erfgoed ondersteunt de werken met een erfgoedpremie van 133.255,65 euro.”

“Via een openbare procedure werden de werken aan de kapelletjes gegund aan de firma Renotec voor een bedrag van 186.643,11 euro”, aldus gedeputeerde Jan De Haes, covoorzitter van Stichting Kempens Landschap. “Op de planning? Onder andere het herstel van de tegelvloeren, het pleisterwerk, de dakconstructies en het schrijnwerk. Ook het metselwerk en de binnenbepleistering nemen we grondig onder handen. Tot slot zorgen we eveneens voor de restauratie van de halfreliëfs.”
Onthaasten en ontmoeten
De restauratie van de kruisweg sluit aan bij het plan om de site in de verf te zetten als aantrekkelijke groene ontmoetingsplek. Stichting Kempens Landschap riep daarvoor het project ‘Onthaasten & ontmoeten’ in het leven. Het initiatief, dat de steun kreeg van LEADER Provincie Antwerpen, draaide om drie belangrijke speerpunten: herstellen, toegankelijk maken en beleven.

Burgemeester Wim Caeyers licht toe: “De nabije omgeving van de kruisweg hebben we reeds ingericht met aangename plekjes voor jong en oud. We plaatsten multifunctionele zitbanken en richtten een klein deel in als speelbos. Daarnaast voorzagen we fietsnietjes en ook het hellend vlak voor rolstoelgebruikers nemen we binnenkort onder handen. Met die verbeterde toegankelijkheid hopen we dat een breder publiek de weg naar deze unieke plek zal vinden. Met Stichting Kempens Landschap hebben we voor dit project een ervaren partner aan onze zijde. Het was voor ons dan ook een logische keuze om hen te betrekken bij de restauratie van de kapelletjes.”

Bron: 
Stichting Kempens Landschap