Zigeunerfjeste in Mol Sluis krijgt cultuurprijs van de gemeente

Zigeunerfjeste in Mol Sluis krijgt cultuurprijs van de gemeente Foto: Antwerps Persbureau
vrijdag, 23 februari, 2024

MOL – Vanavond vond in CC ‘t Getouw in Mol de uitreiking plaats van de cultuurprijs. Het cultuuraanbod in de gemeente is ruim en zeer divers. Er waren tien genomineerden van diverse pluimage. Er kon digitaal worden gestemd maar ook nog in de zaal.

Op de derde plaats eindigde het Mols accordeonensemble voor ‘Renaissance d’Amélie’ – een mengeling van film, muziek en woord -, tweede werd Jos Foets met zijn expo en boek over ‘Een tram in Mol’ en winnaars waren de Zigeuenerfjeste.

Vorige zomer was de Diepestraat in Sluis voor de vijfde keer het toneel van die Zigeunerfjeste. Deze dorpsfeesten focussen zich rond zo’n 80 authentieke woon- en kermiswagens, enkele oldtimers en een 150-tal oude tractoren. Duizenden mensen genoten van de eenvoud, sfeer en gezelligheid op dit unieke stukje platteland. De jongste bezoekers waren in de ban van Joe de verteller, de oude kermisschommels, het kindertreintje en de tractorsleep. De oudere bezoekers genoten van de tractoren, de woonwagens en optredens her en der. In het streekeigen coulisselandschap ademde het hele gebeuren de gemoedelijke sfeer uit van een dorpsfeest. Het evenement werd volledig georganiseerd door Molse vrijwilligers en verenigingen.

Wouter Van Craenendonck, voorzitter van de organiserende vzw Den Trekhaak: ‘We zijn een hoop kameraden die in 2013 met een zot idee zijn begonnen aan de Zigeunerfjeste. Toen was het Open Sluis en ze vroegen aan ons of wij met oude woonwagens iets konden doen. We dachten dat het een eenmalige bedoening zou zijn maar we hadden na afloop 6 663 euro winst. Het was een ongelooflijk groot succes. Iedereen zei dat er een vervolg op moest komen. Zo is dat hard gegroeid. We organiseren het om de twee jaar. Onze vzw bestaat uit een tiental mensen. Naar de Zigeunerfjeste komen bijvoorbeeld mensen die op zaterdagavond bij ons een boterham met spek komen eten in plaats van naar de frituur te rijden. Anderen komen drie dagen kamperen. Het is een echt dorpsfeest, een oldtimerevenement, een festival, kortom alles bij elkaar.’

bron: https://antwerpspersbureau.be/zigeunerfjestje-in-mol-sluis-krijgt-cultuu...

Meer info: 
Antwerps Persbureau
Edwin Mariën
Bron: 
Antwerps Persbureau