‘Blijf in beweging, doe het veilig!’ woonzorgcentrum zet in op valpreventie

vrijdag, 8 juni, 2018

De week van 11 tot 15 juni staat in het woonzorgcentrum volledig in het teken van ‘valpreventie’. Een valquiz maakt bewoners attent op factoren die het valrisico verhogen. Evenwichtsoefeningen helpen hen om flexibeler te worden. Daarnaast zorgen wandelingen, zwemmen en dansen ervoor dat de bewoners in beweging blijven.

 

Eén op drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Zo’n valpartij heeft vaak nare gevolgen. Daarom werkt het woonzorgcentrum een hele week rond valpreventie. De bewoners en familieleden ontvangen een folder met tips om vallen te vermijden. Daarnaast brengen gerichte activiteiten het thema onder de aandacht. 

Valquiz
Aan de hand van een quiz leren de bewoners de risico’s van vallen kennen en krijgen ze tips om deze te vermijden. We beantwoorden vragen als: Vallen mannen meer dan vrouwen? Is vallen de belangrijkste doodsoorzaak bij 75-plussers? Zorgt calcium voor stevige botten? Blijf je beter zitten om minder risico te lopen op vallen? …

Evenwichtsoefeningen
Een beter evenwicht vermijdt valrisico’s. Met enkele oefeningen stimuleren we de beweeglijkheid.

Veel bewegen

Het is nooit te laat om te bewegen. Activiteiten als wandelen, zwemmen en dansen zorgen ervoor dat elke bewoner op eigen niveau actief kan zijn. De kinesisten van het woonzorgcentrum werkten voor elk van hen een persoonlijk doel uit in samenwerking met de ergotherapeuten en de animatoren.

Meer info: 
dienst ergo-animatie
woonzorgcentrum in Ten Hove
014 33 15 71
Bron: 
OCMW-VOORZITTER WIM CAEYERS