Een eeuwenoude bakoven gloednieuw gebouwd!

kempense ovenschotels Foto: K erf
woensdag, 8 augustus, 2018

Het bouwteam van het Kempens bakhuis in Ezaart gaat de uitdaging aan!
MOL – Aan de molen van Ezaart werd dit jaar gestart met de bouw van een nieuw Kempens bakhuis. Al is ‘nieuw’ misschien niet het juiste woord. Alle materialen komen uit oude boerderijen en schuren, en het bouwteam verdiepte zich in oude bouwtechnieken. Op vrijdag 10 augustus gaat dit team met tal van vrijwilligers de uitdaging aan om een lemen bakoven te bouwen. En zo staan ze alweer een hele stap dichter bij hun droom: een warm bakhuis waar iedereen samen komt bakken, experimenteren met groentjes uit de hof en gezellig samen komt eten.
De droom van een nieuw bakhuis en bakovens zoals er vroeger veel waren in de Kempen, ontstond in 2015. Enkele vrijwilligers die actief zijn in sociale restaurants, samenpluktuinen en andere ecologische initiatieven werkten die droom uit in het project ‘Kempense Ovenschotels’ en vonden al snel steun bij de gemeentes Mol en Balen, en het Europese LEADER-programma.
Het ‘Kempense Ovenschotels’-project lanceerde vorig jaar en begin dit jaar mobiele lemen oventjes voor op feesten, workshops bakken, deelkistjes om groenten uit de moestuin te delen met je buurt en een receptenboekje. Ondertussen werd achter de schermen ook hard gewerkt aan de bouw van een bakhuis aan de molen van Ezaart. Die startte een paar maanden geleden.

Samen bakken maar eerst samen bouwen
“De bouw van ons bakhuis gaat goed vooruit, met dank aan de vele vrijwilligers,” vertelt Lieve Heurckmans van 'Kempense Ovenschtels' enthousiast. “Een bakhuis bouwen met oude technieken en materialen, eigenlijk wisten we niet goed waar we aan begonnen. Maar al snel kregen we van her en der reacties dat we bouwmaterialen mochten komen halen. Zo komen onze bakstenen van het kippenhok bij Janneke Verachtert op de Hessie en van een oude boerderij uit Laakdal, de vuurvaste stenen komen van bij Vanheesmetalen NV, de boomse pannen en hout recupereren we dan weer van een 19de eeuwse schuur uit Hulshout. Er springen ook steeds meer organisaties en enthousiaste mensen mee op de kar. De Molse Kamer voor Heemkunde deelt hun kennis over oude bouwtechnieken. De leerlingen van het Technisch Instituut Sint-Paulus komt in het najaar helpen op de bouw, en ook de jongeren van Jeugdinstelling De Kempen steken een handje toe”.

Kom mee bouwen aan de bakoven!
Vrijdag 10 augustus is een belangrijke dag voor het bakhuis. Dan wordt met leem, oude Beerse stenen en vuurvaste stenen een bakoven gebouwd. Die bakoven wordt het kloppende hart van het bakhuis. “In de toekomst kunnen buurtbewoners, verenigingen, iedereen die dat wil hier samen komen bakken. Ons bakhuis wordt letterlijk en figuurlijk de warmste ontmoetingsplaats van Mol en omstreken!,” vertelt Lieve. “In het voorjaar van 2019 hopen we van start te gaan met onze workshops brood bakken.” Wie wil, is op vrijdag 10 augustus vanaf 8 uur heel welkom om mee te bouwen aan de bakoven, of te leren hoe een leemoven wordt opgetrokken. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je zo een eeuwenoude bakoven gloednieuw bouwt. Een unieke kans om deze oude technieken live te bekijken en beleven!

Praktisch
• Vrijdag 10 augustus, vanaf 8 uur.
• Adres: Molen van Ezaart, Bellekensstraat, 2400 Mol
• Meer weten? Volg het project ‘Kempense Ovenschotels’ op facebook of Dienst Samenlevingsopbouw Mol

Meer info: 
Bron: 
Janna Lefevere Cultureel-erfgoedcoördinator k.ERF