Familiebedrijf RoboJob wint LON-award Zuiderkempen

Winnaar LON Award Zuiderkempen - VOKA Foto: Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen
maandag, 14 mei, 2018

RoboJob, marktleider in de automatisering van CNC-machines, heeft de LON-award van het Lokaal Ondernemers Netwerk (LON) Zuiderkempen gewonnen. Het bedrijf in Heist-op-den-Berg groeit als kool en mag in juni meedingen voor de Prijs Ondernemen van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

Elk jaar kiest het Lokaal Ondernemers Netwerk (LON) in zijn regio een winnaar. Het bedrijf is meteen ook genomineerd voor de Prijs Ondernemen in juni, zeg maar de Oscaruitreiking van het bedrijfsleven. Voor LON Zuiderkempen is de keuze gevallen op RoboJob. “Dat is mooi: de prijs is toch een erkenning voor de groei en het traject dat we de voorbije elf jaar hebben afgelegd”, zegt Steven Craenen van RoboJob.

Het bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerp en de productie van compacte robotisering, op maat van de maakindustrie. “Wij bieden standaardoplossingen voor het beladen en ontladen van CNC-gestuurde draai- en freesbanken. Het beladen en ontladen kan door mensen gebeuren, maar wij leveren daarvoor laagdrempelige automatiseringsoplossingen”, zegt Craenen. “Als consument kom je elke dag in aanraking met producten waarin onderdelen zitten die door een draai- of freesmachine zijn bewerkt. Zoals een keukenkraan, een koffiezet of het vliegtuig waar we mee op vakantie gaan.”

Helft meer omzet
RoboJob groeit als kool. Begin deze maand is het bedrijf naar een andere en grotere locatie verhuisd, op hetzelfde industrieterrein in Heist-op-den-Berg. “Het vorige pand was te klein: zowel de werkruimte als het magazijn en de showroom. De plannen voor een nieuwbouw blijven. Die gaan we ook in Heist-op-den-Berg bouwen”, klinkt het.
De omzet van Robojob is vorig jaar gestegen naar 10 miljoen euro. Vijftig procent meer in amper twee jaar tijd. Bij RoboJob werken veertig mensen.

Verklaringen voor het succes van Robojob zijn er genoeg. “Het is een trend dat bedrijven volop inzetten op het automatiseren van productieprocessen. De arbeidskosten voor personeel liggen vooral in West-Europa hoog. Kiezen voor automatisering is dan een goedkopere oplossing die de efficiëntie op de werkvloer verhoogt. Bovendien is er een groot tekort aan mensen met technische vaardigheden op de arbeidsmarkt. Als die profielen niet te vinden zijn, moeten bedrijven wel overschakelen naar machines die het werk overnemen”, weten ze bij RoboJob.

Verankerd in Heist-op-den-Berg
“Voor de Prijs Ondernemen ligt dit jaar de focus op familiebedrijven. Het zijn ondernemingen die al jaren onafgebroken bijdragen aan de economie in de regio Kempen of Mechelen. Het zijn stuk voor stuk vaste waarden, bedrijven die op en top ondernemerschap uitstralen. Het zijn ook familiebedrijven die slim weten in te spelen op de snel veranderende economische markt”, zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.
“Om aanspraak te maken op de Prijs Ondernemen moeten kandidaat-bedrijven financieel gezond zijn. Van innovatie maken ze hun speerpunt en de onderneming heeft ook internationale ambities en realisaties. Duurzaam ondernemen zit ook in hun dna.”

Bij RoboJob is de familiale inbreng sterk aanwezig. Het bedrijf vloeit voort uit Aluro, het bedrijf dat bijna 50 jaar terug werd opgericht door Frans De Roovere. Zijn zoon Helmut is nu CEO van RoboJob. Zijn drie zonen zitten ook al in het bedrijf. “We zijn geboren en getogen in Heist-op-den-Berg en dat zal zo blijven”, klinkt het.

RoboJob maakt nu kans op het winnen van de Prijs Ondernemen, op 15 juni. Al vier andere kandidaten zijn bekend: Vanhout.pro, Stoffels Tomaten, Smet Group en Van Ende & Roxy.

Meer info: 
Voka – KvK Mechelen-Kempen
Wim Brillouet – Persverantwoordelijke Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen
Bron: 
Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen