‘Dirk Baksteen, Stilist van de Stilte’ vanaf 18 september in Jakob Smitsmuseum

dinsdag, 14 september, 2021

Van zaterdag 18 september tot en met zondag 14 november loopt in het Jakob Smitsmuseum (Sluis 155a) de tentoonstelling ‘Dirk Baksteen, Stilist van de Stilte’. Een halve eeuw na zijn overlijdensjaar wil het museum deze kunstenaar in de bloemetjes zetten. De toegang bedraagt 5 euro (basisprijs). Reserveren is niet verplicht maar kan via www.jakobsmits.be of 014 31 74 35.

 

Dirk Baksteen wordt in 1886 geboren in Rotterdam en ontwikkelt zich, zoals zijn broer Gerard, tot kunstenaar. In 1912 zoeken de broers hun voormalige ‘stadsgenoot’ Jakob Smits, op in Achterbos. Dirk blijft er, gebiologeerd als hij is door de artistieke persoonlijkheid van Smits. Hij wordt Jakobs leerling en assistent, maar evolueert geleidelijk naar een zelfstandig kunstenaarschap. In 1917 huwt hij en in 1921 vestigt het gezin Baksteen zich in de Mariahoeve, op een boogscheut van het Malvinahof. In 1922 heeft hij zijn eerste tentoonstelling (in Brugge) en verschijnt zijn eerste etsenbundel, ‘De Heilige Kempen’.

 

Dirk Baksteen bereikt vooral als etser bijzondere hoogten. Hij maakt 360 etsen, naast talloze schilderijen en tekeningen. Tot 1944 woont het gezin Baksteen in Achterbos. Omwille van zijn sympathie voor de bezetter wordt Dirk na de oorlog tot een gevangenisstraf veroordeeld. In 1949 neemt hij de draad als etser weer op. Hoewel hij in Antwerpen gaat wonen, laat hij zijn Kempense thema’s nooit los. Met zijn uitgepuurde stijl herovert hij zijn plaats als een van de vooraanstaande grafici van het land. Dirk Baksteen overlijdt in september 1971.

 

Toegangsprijzen

·         Volwassenen: 5 euro

·         Volwassenen met korting (ouder dan 65, houder van OKV-, KNACK-, Academie-, studenten- en lerarenkaart) en tussen 18 en 26 jaar: 4 euro

·         Jonger dan 18 jaar: gratis

·         Museumpas: gratis

 

Kunst en collaboratie

Aansluitend bij deze expo organiseert het Jakob Smitsmuseum een Museumcafé over Kunst en collaboratie, een tweegesprek met Kurt De Boodt en Koen Aerts. Deze vindt plaats op donderdag 4 november om 20 uur in de St.-Bernarduskerk, Sluis 157.

 

Meer info: 
Bron: 
SCHEPEN VOOR CULTUUR HILDE VALGAEREN