Eén Kunstencampus: de samensmelting tussen Muziek en Woord en Beeldende Kunsten

vrijdag, 5 maart, 2021

De gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten en Academie voor Muziek en Woord groeien stapsgewijs naar één Kunstencampus in het historisch gebouwencomplex De Zwaan op de Markt. Uiteraard vertrekt zo’n groot project vanuit een heldere en gedeelde visie. Deze visie ligt na veel overleg op tafel én wordt nu door de leerkrachten, directie en dienst onderwijs aan het grote publiek voorgesteld. Wat zijn de volgende stappen? Een architectenbureau selecteren en aanstellen om de visie te vertalen naar eerste concrete concepten en ontwerpplannen.

Momenteel huist de Academie voor Beeldende Kunsten in een deel van De Zwaan, terwijl de Academie voor Muziek en Woord aan de andere kant van het Centrum een eigen stek heeft in de Guido Gezellestraat. Met dit ambitieuze project bundelen we beide bronnen van onderwijs en creativiteit op één prachtige locatie. De twee academies zien talrijke kansen in dit verhaal. Vooraleer deze droom de komende jaren realiteit wordt, hebben we nog een lange weg af te leggen, waaronder de stapsgewijze verbouwing en renovatie van de site. De visietekst die nu op tafel ligt, geeft het project een duidelijk doel.

Project opvolgen

Als gemeentebestuur vinden we het belangrijk om al in deze vroege fase van het project naar buiten te komen. Zo krijgen de meer dan 2.000 leerlingen en alle overige geïnteresseerde inwoners de kans om de inhoudelijke voortgang van dit belangrijke project op te volgen.

Visietekst

Zo laten we kunst, creativiteit en ontmoeting samenvloeien!

Het historisch gebouwencomplex De Zwaan op de Markt wordt stapsgewijs gerenoveerd en krijgt zo een nieuwe toekomst als Kunstencampus. De Academie voor Beeldende Kunsten en de Academie voor Muziek en Woord bundelen de krachten op deze centraal gelegen historische locatie en komen als één naar buiten.

Toonaangevend kunstinstituut in de regio

Beide academies grijpen met volle overtuiging deze unieke kans om zich samen verder te ontwikkelen tot een toonaangevend kunstinstituut in de regio. Op die manier groeit de Kunstencampus uit tot een bruisende plek waar kunst, creativiteit en ontmoeten centraal staan.

Leerlingen van alle leeftijden worden er maximaal gestimuleerd om hun talenten te ontplooien en creatieve grenzen te verleggen. De gerenoveerde historische site speelt in dit ontwikkelingsproces een inspirerende rol en maakt onlosmakelijk deel uit van het groeiverhaal dat leerkracht en leerling samen afleggen.

Creëren én tonen!

De Kunstencampus huisvest na de grondige renovatie en herwaardering van de site alle vereiste faciliteiten om elke aangeboden kunstvorm volledig tot zijn recht te laten komen. Dans vervolledigt het aanbod, zodat elke potentiële leerling in de Kunstencampus zijn of haar gading vindt. De verschillende kunstdomeinen blijven niet steken in hun eigen hokje(s), maar zoeken actief naar samenwerking binnen en buiten de Kunstencampus.

Podiumervaring opdoen

Naast de vereiste lesinfrastructuur telt de Kunstencampus hedendaagse infrastructuur om de kunstcreaties voor te stellen. Deze mogelijkheden worden binnen het masterplan verder uitgewerkt in aangepaste lesinfrastructuur en accommodatie voor toonmomenten. Deze ruimtes geven leerlingen alle kansen om podiumervaring op te doen en aangeleerde vaardigheden en kunstcreaties aan het interne en externe publiek te laten horen en zien.

De Kunstencampus is een open Kunsthuis waar zowel creatieve leerlingen als kunstminnende toeschouwers zich thuis voelen. Waar en wanneer mogelijk wordt deze infrastructuur opengesteld voor verenigingen, gemeentediensten en andere partnerorganisaties. De Kunstencampus groeit stapsgewijs uit tot een centrale plaats waar partnerships en samenwerkingsvormen alle kansen krijgen.

Toevallige bezoeker

Laagdrempeligheid in alle facetten staat centraal. Het gebouwcomplex – vroeger een gesloten Rijksopvoedingsgesticht – opent zich maximaal naar de omgeving. Iedereen voelt er zich welkom, én wordt warm onthaald. Van de gedreven leerling die er meermaals per week over de vloer komt tot en met de toevallige bezoeker die wordt aangetrokken door de historische gevels.

De Kunstencampus is geïntegreerd in de openbare ruimte en nodigt passanten uit als aangename en veilige wandelroute van en naar het Centrum. Het gebouwencomplex heeft een natuurlijke aantrekkingskracht op bezoekers en daagt hen uit om de wereld van kunst en cultuur verder te verkennen. Kijken, luisteren, voelen… de Kunstencampus prikkelt alle zintuigen.

Ontdekking en beleving

Het gebouw opent letterlijk en figuurlijk de deuren en poorten voor verdere ontdekking en beleving, onder andere via een open ontmoetingsruimte – binnen en buiten - waar iedereen ‘zomaar’ mag zijn en vertoeven. De Kunstencampus vertelt bezoekers in woord, beeld of andere expressievormen het eigen historisch verhaal en vormt zo een waardevolle trekpleister in het Centrum. De Molse Nete die onder het gebouw stroomt, krijgt - waar technisch mogelijk - een open karakter en symboliseert zo de dynamiek, innovatiekracht en creativiteit van de Kunstencampus.

Als economische levensader was de Molse Nete vele generaties lang de drijvende kracht achter de groei van onze gemeente. We willen deze waterloop dezelfde symbolische functie geven voor de verdere creatieve en kunstzinnige ontwikkeling van onze Kunstencampus.    

Dit bericht is onderhevig aan volgende e-maildisclaimer: http://www.gemeentemol.be/disclaimer

Meer info: 
dienst onderwijs
014 33 15 10
Bron: 
SCHEPEN VOOR ONDERWIJS HILDE VALGAEREN EN BURGEMEESTER WIM CAEYERS