Een gloednieuw festival sluit dit jaar de zomer af in Herentals

Een gloednieuw festival sluit dit jaar de zomer af in Herentals Foto: Funky Town Herentals
vrijdag, 11 augustus, 2023

KID CREOLE & THE COCONUTS zwaait de zomer uit in Herentals

Op zondag 27 augustus vieren we het einde van de vakantie in Herentals. Het binnengebied tussen de Grote Markt en het stadspark wordt omgetoverd tot een oase vol sfeer en gezelligheid. “Samen met vrienden je vakantieverhalen delen en nog snel een laatste vakantieverhaal maken. Dat is zowat de bedoeling,” zegt Katrien Verlinden, zelf bijna wereldberoemd in Herentals als DJ Sister Stereo en één van de drijvende krachten achter Funky Town.

“Ik ben heel trots op onze line-up. Met aanstormend talent en gevestigde waarden, Belgisch én internationaal, zorgen we voor een fantastische dag. Je kan ons festival moeilijk in één vakje plaatsen. En zo hoort het ook voor een festival, er is voor ieder wat wils.”
Dat blijkt ook te kloppen, wanneer we die line-up van dichterbij bekijken. Openen doet het festival met finalisten van Humo’s Rock rally 2022. Sgt. Lesley is een vierkoppige band ontstaan in Hasselt. “Ze combineren dromerige indie pop met aanstekelijke, zoete melodieën die doen denken aan Tame Impala. Geen betere manier om een zonnige zondag te starten”. De middag gaat vervolgens helemaal aan het swingen met het Frans-Brusselse duo Nikitch&Kuna Maze. Zij brengen levendige jazz, vermengd met hectische electro-beats, korrelige synths en swingende sax. “Stilstaan wordt onmogelijk”, zweert Verlinden.

Met Jett Rebel komt daarna een Nederlands multi-talent wiens laatste album de ambitie heeft het feestje vlak voor het vergaan van de wereld op te fleuren. Het wegdeemsteren van de zomer op Funky Town is iets minder dramatisch, maar dat het een feestje wordt, staat vast.
Isolde Lasoen is niet alleen drummer bij DAAN, Absynthe Minded en tal van andere projecten, maar ook een veelzijdige muzikante, zangeres, tv-persoonlijkheid én frontvrouw van haar eigen band. Deze leading lady van de huidige Belpop heeft met ‘Oh Dear’ net een een nieuw album uitgebracht, waarvan de nummers variëren van jazzy, psychedelisch, donkerromantisch en groovy tot poppy en alles daartussen.

“Van een leading lady van nu naar die van morgen en overmorgen,” dachten de organisatoren bij het programmeren van Blu Samu. Op haar nieuwe ep '7' komen alle werelden van Salomé Dos Santos aka Blu Samu samen. Traditionele Kaapverdische en Portugese stijlen kruisen Belgische hiphop. Jeugdinvloeden als Missy Elliott en Sade worden gecombineerd met nieuwe inspiraties. En haar zonnige energie contrasteert met een zekere melancholie in de electronica. Het zwoele zuiden ligt dan plots in een Kempisch park.

Met High Hi krijgt u nog Belgische hemelbestormers, die met hun instant-classic ‘Daggers’ de top 3 haalden van Studio Brussels eindafrekening 2020. Met ‘Return to dust’ leverde dit power-trio een derde album af dat er helemaal staat . Kinderen van 80ies indierock, 90ies shoegaze, en opgevoed door de noughties. Songs, strak in het gareel gehouden door een funky feel, aangevuurd door een oorwurm-riffje dat zich meteen in het hoofd nestelt. En met een bekende sound-signatuur: tweestemmig, ogenschijnlijk happy met een melancholische ondertoon, niet alleen de ondergaande zon zorgt voor een aangename rilling over de rug.

Om deze zonnige zondag af te sluiten, haalt Funky Town een all-time classic naar Herentals. Met bakken ervaring, lijkt het wel of deze man zwoele zomers heeft uitgevonden. Met opzwepende calypso-pop blazen en dansen Kid Creole & the Coconuts ook het laatste dak van de zomer weg. Annie zal geen daddy hebben en ook de laatste stool pigeon zal ten onder gaan in deze zee van ha-cha-cha…

Meer info: 
Funky Town Festival