Extra maatregelen voor de bescherming van ouderen tegen coronavirus

dinsdag, 10 maart, 2020

In de verdere strijd tegen het coronavirus, ligt onze eerste focus op het beschermen van mensen die de grootste risico's lopen. Vooral ouderen vallen onder deze groep. Daarom neemt de Vlaamse overheid extra maatregelen:

* Vanaf donderdag sluiten de lokale dienstencentra, waar veel ouderen over de vloer komen.
* Voor de woonzorgcentra:
* Beperking bezoek tot meest essentiële
* Geen bezoek van kinderen onder de 16
* Geen toegang meer tot cafetaria voor externe bezoekers
* Register voor bezoekers
* De bezoekuren worden teruggeschroefd, na bezoekuren kan het enkel op afspraak
* Eén ingang voor bezoekers

Wouter Beke, Vlaams minister: "Vandaag is de grootste zorg het risico op besmetting zo veel mogelijk te vermijden, vooral bij mensen die al kwetsbaar zijn. Binnen de ouderenzorg zijn we dus extra waakzaam. Na overleg met de sector, en in navolging van de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad, nemen we daarom deze extra maatregelen."

woensdag 11/3
Woonzorgcentra sluiten standaard de deuren

Na overleg met de vertegenwoordigers van de woonzorgcentra is besloten dat zij standaard de deuren zullen sluiten voor externe bezoekers. Dit gaat in vanaf morgen, tot het einde van de paasvakantie. Om de werking van de woonzorgcentra niet te ontwrichten, zal er een uitzondering gemaakt worden voor:

- Externe zorgverstrekkers
- Stagiair(e)s
- Geregistreerde mantelzorgers en vrijwilligers die instaan voor essentiële ADL-taken (activiteiten dagelijks leven)
- Bijkomende uitzonderingen kunnen worden toegestaan door directie en CRA (Coördinerend en Raadgevend Arts) (bijvoorbeeld voor palliatieve patiënten)

Deze groep die toch binnen mag, zal aan dezelfde veiligheidsvoorschriften moeten voldoen als personeel.

Wouter Beke, Vlaams minister: "De boodschap moet duidelijk zijn: blijf uit de buurt van oudere en verzwakte personen, tenzij er echt geen alternatieven zijn. Die boodschap geldt niet alleen voor woonzorgcentra, maar voor de hele samenleving. Onze gezamenlijke plicht is nu om besmetting bij de meest kwetsbaren te voorkomen."

Meer info: 
Vlaamse regering
Bron: 
Vlaamse regering