Geen Kerstmarkt, wél nieuwe editie van onze magische lichtwandeling

maandag, 22 november, 2021

Geen Kerstmarkt, wél nieuwe editie van onze magische lichtwandeling

Op zaterdag 11 en zondag 12 december vindt geen kerstmarkt plaats op de parking van ’t Getouw. Ondanks alle voorbereidingen in samenspraak met de talrijke deelnemende verenigingen en handelaars nam het gemeentebestuur deze moeilijke beslissing na een grondige analyse. Wel organiseren we binnen het overkoepelende verhaal van ’t Gloeit in Mol een nieuwe editie van de magische lichtwandeling en staan er nog andere warme activiteiten op het programma. Als gemeentebestuur blijven we ook in deze moeilijke tijden staan voor verbondenheid.

De afgelopen weken ging ook in onze gemeente het besmettingscijfer naar omhoog. Inmiddels zijn we aanbeland op maar liefst 520 besmettingen de afgelopen week, wat overeenstemt met een incidentiegraad van 1.405. Nooit eerder in de coronacrisis lagen deze besmettingscijfers zo hoog. Vorig najaar piekte de incidentiegraad begin november tot maximum 520. Momenteel ligt het aantal besmettingen dus drie keer zo hoog.

Coronadruk stijgt

Dankzij het hoge vaccinatiecijfer in onze gemeente vertaalde dit drievoud aan besmettingen zich niet evenredig naar bijkomende ziekenhuisopnames. In dat geval zouden we nu meer dan 110 coronapatiënten in het ziekenhuis tellen. Toch zien we vandaag dat het ziekenhuis zwaar onder druk komt. Datzelfde geldt voor onze scholen, huisartsen, andere zorginstellingen, woonzorgcentra, kinderopvang…. 

In deze context vinden we het moeilijk haalbaar om al in de eerste helft van december een grootschalig kerstevenement te organiseren zoals de kerstmarkt, ook al vindt het grotendeels plaats in openlucht. Zelfs al stabiliseren of gaat het de komende weken beter met de besmettingscijfers, een verbetering in het ziekenhuis volgt steeds enkele weken later.

Ongeruste standhouders

De afgelopen dagen kregen we steeds meer vragen van ongeruste standhouders. In vele gevallen ging het om verenigingen, maar ook van handelaars en individuele creatievelingen. Aangezien veel van onze standhouders voor de kerstmarkt de nodige inkopen moeten verrichten van onder andere spijs en drank, vroegen zij zo snel mogelijk om een heldere beslissing. In de onzekere situatie vandaag is annulering de enige mogelijke duidelijkheid die we op korte termijn kunnen geven.

’t Gloeit in Mol

Net zoals het voorbije jaar blijven we als gemeentebestuur niet bij de pakken zitten. Ook in deze moeilijke omstandigheden willen we steeds een boodschap van hoop en samenhorigheid brengen. Daarom werkten we voor dit najaar een activiteitenprogramma uit onder de slagzin ’t Gloeit in Mol. Alle info vind je op www.tgloeitinmol.be.

2de editie magische lichtwandeling

Ook na het wegvallen van de kerstmarkt behouden we nog een sterk programma. Zo kan je vanaf zaterdag 4 december tot en met zondag 9 januari (tussen 16.30 en 21.30 uur) gratis deelnemen aan de tweede editie van onze magische lichtwandeling. Zonder al te veel tipjes van de sluier te lichten: het wordt nog beter en mooier dan de eerste keer. Dit jaar vertellen we in woord, licht en beeld het mooie winters verhaal van Nello en zijn hond Patrasche. Je kan vrij starten aan Moldersbok voor het wandeltraject van 2,5 kilometer doorheen het Centrum. Iedereen kan zelfs met een eigen tekening (of inkleuring) deelnemen aan onze lichtwandeling. Verdere info vind je in de huis-aan-huisbrochure die volgende week bij onze inwoners in de brievenbus valt, of op www.visitmol.be/lichtwandeling.

Andere initiatieven

Onderstaande activiteiten staan op het programma. Uiteraard geldt alles onder voorbehoud van de coronasituatie. Voor elke activiteit gelden specifieke richtlijnen en voorzorgsmaatregelen die we tijdig zullen communiceren.

ü  Onze centrumhandelaars zetten hun beste beentje voor met Koopzondagen op 12, 19 en 26 december. Tijdens deze zondagen geniet je van leuke kerstanimatie in het Centrum én komt de Kerstman langs. 

ü  Onder de slagzin ‘Gloeiende Gehuchten’ werkt elk gehucht aan een activiteit die licht en verbondenheid brengt in het dorp. Verschillende activiteiten staan op stapel. Voor elk van deze activiteiten zullen we de komende weken bekijken wat haalbaar is en wat niet. In elk geval brengen we licht naar elk gehucht.

ü  Op vrijdag 17 december vindt Wintersfeer op het Zilvermeer plaats. Samen met onze collega’s van het Zilvermeer vonden we dat Wintersfeer perfect aansluit bij ’t Gloeit in Mol.

ü  Eveneens vrijdag 17 december trekt vanaf 18 uur de Tractor Kerstrun door onze gemeente. De voorbijrijdende karavaan van versierde tractoren is ronduit indrukwekkend.

ü  Van maandag 6 december tot en met zondag 9 januari zoeken we met Kerstgeb(e)uren naar de mooist versierde kerststraat. In deze straten hebben 12 peperkoekenmannetjes zich verstopt. Kan jij ze vinden tijdens een heuse kerstzoektocht? 

Meer info: 
Bron: 
persbericht – De aanvulling is aangeduid in de rode tekst