Gouverneur Cathy Berx over storing noodnummers afgelopen nacht

vrijdag, 8 januari, 2021

Afgelopen nacht en vanmorgen was er een nationale storing bij verschillende noodnummers door een panne bij telecomoperator Proximus. In heel wat provincies waren daardoor de noodnummers 100, 101 en 112 niet bereikbaar. In provincie Antwerpen was enkel het 101-nummer van de politiediensten moeilijk of verstoord bereikbaar. Wel werden alle oproepen naar dit 101-nummer in onze provincie automatisch doorgestuurd naar het algemene noodnummer 112. De medewerkers van de algemene noodcentrale 112 stuurden de 101-oproepen vervolgens door naar de politiediensten.

Het technisch probleem dat zich bij de telecomoperator voordeed, had als gevolg dat op heel wat plaatsen in ons land de noodnummers en hulpdiensten niet bereikbaar waren. Uiteraard is het essentieel en in sommige gevallen zelfs van levensbelang dat burgers op elk moment de hulpdiensten kunnen bereiken op de noodnummers 100, 101 en 112.

Cathy Berx: "Om die reden sturen we in deze uitzonderlijke gevallen ook steeds zo snel als mogelijk een BE-alert-communicatie uit om de bevolking te informeren over alternatieve noodnummers die wel actief en bereikbaar zijn. Zo kunnen onze burgers de hulpdiensten in geval van nood nog steeds bereiken. Het Nationaal Crisiscentrum heeft de voorbije jaren al stevig ingezet op en werk gemaakt van het BE-alert-waarschuwingssysteem. Bij verschillende lokale noodsituaties maakten we er al vaak goed en nuttig gebruik van. Burgers correct én snel informeren is bij crisismomenten extra belangrijk. Wel is het cruciaal dat die informatiedoorstroming altijd feilloos verloopt."

Vannacht verliep de verzending van een aantal berichten niet vlekkeloos. Dat wordt nu verder onderzocht en grondig nagekeken.

Gouverneur Cathy Berx: "Het belang van het BE-alert waarschuwingssysteem in noodsituaties is en blijft groot. Vandaag evalueert het Nationaal Crisiscentrum de zich voorgedane knelpunten, om het systeem waar nodig te optimaliseren. Let wel: het is nodig dat u zich persoonlijk registreert en aansluit op BE-alert. Op dit ogenblik zijn in onze provincie ruim 10% van alle inwoners geregistreerd. Het is mijn grote wens en droom om die aansluitingsgraad nog aanzienlijk te verhogen. Het voorbije jaar kwamen we weer een stap dichter, maar de weg is nog lang. Vandaar nogmaals mijn oproep: registreer u massaal, zodat wij, zodat elke overheid u snel kan bereiken bij een noodsituatie. Dat is niet alleen belangrijk voor u, maar voor iedereen in uw omgeving, voor de veiligheid van al onze inwoners."
U vindt het inschrijvingsformulier van BE-Alert hier: https://www.BE-Alert.be/nl .
U kan ook terecht op de website van het Nationaal Crisiscentrum voor verdere info: https://crisiscentrum.be/nl .

Meer info: 
Kabinet gouverneur Cathy Berx
Bron: 
Kabinet gouverneur Cathy Berx