Hoe ziet je ideale Ginderbuiten eruit? Kom naar startweek Veerkrachtige dorpen

vrijdag, 7 mei, 2021

Raken nieuwe inwoners geïntegreerd in Ginderbuiten? Hoe pakken we de toenemende vergrijzing aan? Welke invulling kan het pleintje aan de school krijgen? Deze en nog veel andere vragen komen aan bod in het traject ‘Veerkrachtig dorpen’. Van 12 tot 19 mei vind de startweek  ‘Veerkrachtige dorpen’ plaats op het plein voor basisschool Klim-Op (Ginderbuiten 212). Nadien krijg je nog tot 31 mei de kans om ideeën en suggesties te doen die van Ginderbuiten een betere plek maken om te wonen. Dit kan online via www.veerkrachtigedorpen.be/dorp/ginderbuiten/. Grijp je kans en neem deel!

Ginderbuiten is één van de oudste gehuchten van Mol. De naam Ginderbuiten is afgeleid van de ‘Buitenheide’, waar het gehucht tegen aanleunde. Al vanaf het einde van de 18e eeuw zou het dorp stilaan vergroeien met het centrum. Door de komst van de glasfabriek in Gompel, tijdens de industrialisering, groeide Ginderbuiten uit tot een van de dichtst bevolkte centrumwijken. Dankzij de nabijheid van het bos Galbergen heeft Ginderbuiten een prachtige groene long.

Ginderbuiten veerkrachtig

Het gemeentebestuur wil voor elk van zijn dorpen een visie opmaken, samen met de inwoners. Ginderbuiten is het volgende dorp dat aan de beurt is. Bedoeling: behouden wat goed is en aanpakken wat beter kan. Denk maar aan volgende thema’s:

  • Raken nieuwe inwoners goed geïntegreerd in het dorp?

  • Hoe omgaan met betaalbaarheid van wonen in de komende jaren?

  • Hoe zorgen dat de toenemende vergrijzing in het dorp op een goede manier wordt aangepakt?

  • Hoe kan Ginderbuiten omgaan met klimaatverandering?

  • Welke invulling kan het pleintje aan de school krijgen?

Samen met inwoners, schoolkinderen, ondernemers,… van Ginderbuiten wil het gemeentebestuur op zoek naar antwoorden op deze en andere vragen. Deze antwoorden zullen als input dienen voor de opmaak van een dorpsvisie waarmee gemeentebestuur en inwoners de komende jaren aan de slag gaan.

Stapsgewijze aanpak

Tijdens de startweek vertellen we je alles over het project ‘Veerkrachtige dorpen’. Daarnaast krijg je de kans om te vertellen wat er leeft en wat de noden zijn. Je kan éénmaal langskomen of je engageert je om ook de komende sessies bij te wonen.

·         Startweek: 12 tot 19 mei – plein voor basisschool Klim-Op, Ginderbuiten 212 Onder voorbehoud van corona zijn er enkele dorpsteamleden aanwezig op de eerste dag van de startweek van 15 tot 19 uur.  Dit om vragen te beantwoorden, je op weg te helpen of om alvast eerste reacties te ontvangen.

·         Sessie 1: Wat zijn de noden van het dorp? – 26 mei van 19.30 tot 21.30 uur

·         Sessie 2: Droom mee over  de toekomst van het dorp – 28 juni van 19.30 tot 21.30 uur

·         Sessie 3: Van droom naar actie – 9 september van 19.30 tot 21.30 uur

·         Sessie 4: Keuze prioriteiten – 10 oktober van 19.30 tot 21.30 uur

Enkel het startmoment gaat fysiek door. Dat gebeurt tijdens een publieke inforonde in openlucht. Op het plein voor de school kan jij je mening geven over thema’s zoals verkeer, voorzieningen en sociale samenhang. We zorgen voor een coronaveilige ontvangst.

We bekijken de corona-situatie om te bepalen of de andere sessies online of fysiek georganiseerd worden. 

Samenwerking

Zowel het startmoment als de daaropvolgende sessies worden begeleid door ervaren medewerkers van de provincie Antwerpen, RURANT vzw en het gemeentebestuur van Mol. Samen met het schoolteam, geëngageerde inwoners en ondernemers gaan zij aan de slag om uitdagingen om te buigen naar kansen, die resulteren in concrete plannen en realisaties.

Wie benieuwd is naar welke dorpen er eerder al door hun bewoners in handen werden genomen in de provincie Antwerpen, kan zich laten inspireren door het overzicht op www.veerkrachtigedorpen.be

Ook online deelnemen

Geen tijd om langs te komen? Laat je stem dan online horen! Via www.veerkrachtigedorpen.be/dorp/ginderbuiten/ post je je ideeën via een eenvoudig online formulier. 

Bron: 
PESBERICHT VAN SCHEPEN VOOR DORPSONTWIKKELING EN SAMENLEVINGSOPBOUW LIEVE HEURCKMANS