Infowandelingen wolven in de Antwerpse Kempen

infowandelingen over wolven in de Antwerpse Kempen Foto: Landschap vzw
zaterdag, 26 september, 2020

De vele passages van wolven in de Antwerpse Kempen zorgen tot op vandaag voor heel wat vragen van de inwoners. Om het antwoord te bieden op de talloze vragen, organiseren Landschap vzw en Welkom Wolf dit najaar verschillende infowandelingen over wolven in de Antwerpse Kempen.

- zondag 4 oktober in het Muggenbergpark in Duffel

- zondag 11 oktober in het Netepark in Herentals

- zondag 18 oktober in de Bossen van Mol-Postel (*klik hier voor alle info

In november wijken we ook nog even uit naar het leefgebied van het eerste gevestigde wolvenroedel in Vlaanderen (zondag 15 november in Hechtel-Eksel
.

Op 21 december 2019 belden verschillende waarnemers uit Lichtaart en Lille het meldpunt Welkomwolf.be omdat ze een wolf hadden zien lopen. De dagen nadien vielen plots in Zoersel een paar dode schapen te betreuren. Ondertussen weten we dat het telkens wolvin Noëlla betrof, die was komen aanlopen via Nederland vanuit het noorden van Duitsland. Na drie nachten in Zoersel, besloot Noëlla op Kerstdag 2019 richting Balen te trekken. Nog een dag later nam ze haar intrek bij wolf August op de militaire domeinen in Limburg. Daar leeft ze nu nog steeds. De twee wolven vormen intussen een paar dat inmiddels ook al welpjes mocht verwelkomen.

De doortocht van Noëlla door de Antwerpse Kempen was dus niet meer dan een blitzbezoek, maar Noëlla zou niet de laatste wolf zijn die plots in de Kempen opduikt. Op 31 maart 2020 was het al opnieuw zo ver; toen werd een nieuwe zwerver gefilmd en gefotografeerd in Herentals en Wiekevorst. Kort daarna verdween het dier van de radar. Intussen is ook gebleken dat eind maart 2020 eveneens een wolf aanwezig was in Retie en in Mol. En dan hebben we het nog niet eens over de inmiddels beroemde passage van wolf Billy in onder meer Duffel, Lier, Berlaar, Grobbendonk, Lille, Vosselaar, Turnhout en Retie...

De wolf mag in ons land dan wel hartelijk onthaald worden door het grote publiek, tegelijk is er geen dier waarover zoveel fabels de ronde doen. Om waarheid van mythe te onderscheiden, organiseren Landschap vzw en Welkom Wolf lezingen en informatieve wandelingen over wolven en hun boeiende levenswijze. Tijdens onze infowandeling vertellen we je alles over de comeback van deze fascinerende dieren, maar we geven ook antwoorden op de vragen die op ieders lippen liggen.

Hoe herken je een wolf? Zijn wolven gevaarlijk voor mensen? Hoe kunnen we vee en huisdieren beschermen? Kan ik nog met mijn hond gaan wandelen in het bos? Heeft de wolf een voldoende groot territorium met de natuurgebieden in de Kempense regio. En vindt de wolf voldoende voedsel in onze natuur?

Alles weten over wolven? Neem dan deel aan één van de 'Infowandelingen wolven' van Landschap vzw & Welkom Wolf!

*Deelname: *gratis voor (nieuwe) leden van Landschap vzw. Niet-leden betalen 2,5 euro per persoon of 5 euro per gezin. Honden even niet welkom; omwille van de social distancing willen we de ruimte rondom de gids optimaal benutten om de deelnemers te spreiden en alle beschikbare ruimte voorbehouden voor de deelnemers.

*Inschrijven:* opgelet, omwille van de corona-maatregelen is inschrijven verplicht! Elke gids heeft immers een beperkt aantal deelnemers mee. Stuur een mailtje naar *activiteiten@landschapvzw.be *met daarin duidelijk jouw naam, wandeling
van jouw keuze (10u of 14u) en het exacte aantal deelnemers.

*Meer info:* info@landschapvzw.be

Bron: 
Landschap vzw