Millegem en Meyers (Wezel) Kermis gaan dit weekend niet door. Het gemeentebestuur nam dinsdagavond de moeilijke beslissing na lang beraad en een videovergadering met de foorreizigers. De bijzonder hoge besmettingscijfers - ook in Millegem en Wezel -, de stijgende ziekenhuisopnames en het risico op veel meer bezoekers dan het maximum toegelaten aantal van 200 personen, vormen de belangrijkste redenen voor deze beslissing. We vinden de dubbele afgelasting bijzonder jammer, zowel voor de kinderen van de betrokken gehuchten als de betrokken foorreizigers. We waarderen enorm de waardigheid en het begrip dat de foorreizigers tonen voor deze uiterst moeilijke beslissing. Deze mensen zijn tijdens deze coronacrisis zwaar getroffen in hun inkomen, toch begrijpen ze dat gezondheid altijd moet primeren.
Vrijdagavond 16 oktober kondigde het overlegcomité - naast de verstrenging van alle coronaregels - aan dat kleine kermissen eventueel nog kunnen doorgaan. Een maximum van 200 gelijktijdige bezoekers én een coronaveilige organisatie (toegangsbewaking, geen consumptie van eten en drinken, mondmaskers, éénrichtingsverkeer, bezoekersregistratie,…) waren belangrijke randvoorwaarden. Deze nationale beslissing biedt gemeentebesturen de mogelijkheid om kleine kermissen te laten doorgaan, maar vormt uiteraard geen verplichting.
Torenhoge besmettingscijfers
De afgelopen week zijn we als gemeentebestuur in een stroomversnelling van stijgende besmettingscijfers beland. We zitten momenteel aan een incidentiecijfer van 378 besmettingen (op 100.000 inwoners) voor de laatste 7 dagen. Daarnaast zijn ook de ziekenhuisopnames in het Heilig Hartziekenhuis de afgelopen tien dagen fors opgelopen. Deze cijfers vallen amper te vergelijken met de besmettingscijfers tijdens Sluis Kermis eind augustus (incidentiecijfer van 20) en zelfs Heidehuizen Kermis eind september (incidentiecijfer van 80). Uit onze lokale controletoren blijkt bovendien dat het virus sterk aanwezig is in alle gehuchten, dus ook in Millegem en Wezel. In deze periode van acute crisis - wat regionaal verschilt - vinden we het niet aangewezen om in onze gemeente kermissen te organiseren. We weten bovendien niet of de situatie de komende dagen stabiliseert of verder verslechtert.
Coronaveilige organisatie
Onder de huidige strikte coronaregels mag een kermis tegelijkertijd maximum 200 bezoekers ontvangen. Voor de kermis van Millegem – die tot de grootste kermissen van onze gemeente behoort – vormt dit bijkomend een extra risico. Op een normale zondagse kermisdag bezoekt een veelvoud van dit aantal gelijktijdig deze kermis. De kermis op zondag zou mogelijk gepaard gaan met lange wachtrijen ontevreden kermisbezoekers. Ook dit is niet coronaveilig, zeker niet wanneer er een registratieplicht geldt voor elke bezoeker. Onder deze omstandigheden is het vrijwel onhaalbaar om een kermis te organiseren die mooie herinneringen oplevert voor de bezoekers.
Zwaar getroffen sector
De kermissen worden in deze coronacrisis als bedrijfssector enorm hard getroffen. Het gemeentebestuur vraagt de hogere overheden om ook voor de foorreizigers correcte vergoedingen te voorzien. We zullen hiervoor de komende dagen en weken een stevig pleidooi houden bij de hogere overheden.
Als gemeente met twaalf gehuchten – elk met één of zelfs meerdere kermissen – heeft Mol een uitzonderlijke kermistraditie. Na deze coronacrisis willen we nauw samenwerken met de foorreizigers om met extra promotie en initiatieven deze traditie opnieuw stevig op de kaart te zetten.