Natuurlijke vijanden strijden tegen bladluizen en processierupsen in onze gemeente

Natuurlijke vijanden strijden tegen bladluizen en processierupsen Foto: Gemeente Mol
woensdag, 17 februari, 2021

Het gemeentebestuur zet natuurlijke vijanden in om ongedierte te bestrijden. Zo verjagen oorwormen en lieveheersbeestjes de bladluizen uit onze lindebomen. De processierups krijgt vanaf nu met mezen te maken. In de straten waar dit proefproject loopt, zorgen we voor natuurlijke bestrijding en komt er geen preventieve behandeling aan te pas. In de andere straten werken we voorlopig nog met een biologische preventieve behandeling die enkel de rupsen aanpakt en verder niet schadelijk is. Op termijn hopen we dat de mezen de volledige bestrijding kunnen overnemen.

Bladluizen zorgen voor een plakkerige vloeistof op de voertuigen en het wegdek onder de lindebomen. Om deze hinder maximaal te beperken, kiezen we voor een oplossing die goed is voor de natuur. Ook de processierupsen zorgen in het voorjaar en de zomer voor hevige jeukhinder voor iedereen die ermee in aanraking komt.

Lieveheersbeestjes en oorwormen
De lieveheersbeestjes werden al eerder met succes gebruikt om de bladluizen in de lindebomen rond de centrumkerk te bestrijden. Naast lieveheersbeestjes lusten ook oorwormen graag bladluizen. Onze groendienst plaatste daarom in de Maalderstraat al omgekeerde terracotta bloempotten met stro in de kruinen van de bomen. Deze bloempotten vormen een natuurlijke habitat voor de oorwormen en lieveheersbeestjes waarin ze graag vertoeven. In totaal zullen er zo'n 500 terracotta bloempotten gehangen worden. Afhankelijk van het weer en de bladgroei zet de groendienst in april of mei ook opnieuw larven van lieveheersbeestjes uit om de oorwormen te helpen.

Mezen tegen processierupsen
Het gemeentebestuur kreeg van de provincie Antwerpen een 20-tal nestkastjes om mezen aan te trekken in de strijd tegen processierupsen. Een mezenjong eet een 100-tal processierupsen per dag; ze vinden het een echte lekkernij. Momenteel hangen ze in de Brouwerijdreef in Wezel en de Paviljoenstraat in Rauw. De bedoeling is om stilaan meer en meer nestkastjes op te hangen in andere gehuchten. De nestkastjes worden met een nylonkoordje in de boom gehangen. Deze manier van werken is niet schadelijk voor de boom. Nylon kan een tijdje meegroeien en valt vanzelf uit de boom als het koordje te klein is.

Bron: 
Gemeente Mol