In de tweede helft van april starten de restauratiewerken aan de Sint-Willibrorduskapel in Ezaart. Het kapelletje gebouwd in 1696, is het enige overblijvende gehuchtskapelletje van onze gemeente. Sinds 1948 is het een beschermd monument. De restauratiewerken moeten de kapel in al z’n glorie herstellen. Zo kunnen ook volgende generaties volop genieten van dit historisch waardevol erfgoed. Bekijk hier het beheersplan.
Zoals bij alle beschermde monumenten in eigendom van onze gemeente, werd ook van de Sint-Willibrordus en Sint-Marculphuskapel een beheersplan opgemaakt. Hierin wordt ook opgenomen welke restauratiewerken moeten uitgevoerd worden. Na goedkeuring van dit beheersplan werden erfgoedpremies aangevraagd bij het Agentschap Onroerend Erfgoed om de meest dringende werken te laten uitvoeren.
Werken in uitvoering
· Restauratie van het dak en daktorentje, uitgevoerd door Borg Bouw uit Lille
· Toegankelijk maken van de zolder en nazicht van het houten gewelf, uitgevoerd door Basalt uit Eekeren
Sint-Willibrordus en Sint-Marculphuskapel
De Sint-Willibrorduskapel wordt gebouwd in 1696. De kapel ligt in de bebouwde kom, tussen de dorpswoningen en langs de belangrijke weg van Mol naar Geel. Het is een eenvoudig zaalkerkje opgetrokken uit bak- en zandsteen onder een zadeldak met een zeszijdig klokkentorentje. Het klokje, genaamd Sint-Hubertus, weeg 100 kilogram en is afkomstig van de oude beiaard van de abdij van Averbode.
De kapel wordt opgetrokken in barokstijl, op initiatief van de onderpastoor van Mol-Centrum Theodorus Pots, ter vervanging van een middeleeuws gebedshuis. Om de onkosten te dekken, leent men 800 gulden. Het overige geld wordt bijeengebracht door verschillende priesters, inwoners van Ezaart en de familie Ooms. De kapel doet, tussen 1919 en 1923, dienst als klaslokaal.