Studenten Thomas More ontwikkelen mee rolstoelvriendelijk belevingspad voor Prinsenpark
Voortaan kunnen rolstoelgebruikers en minder mobiele bezoekers nog meer genieten van een uitje in Provinciaal Groendomein Prinsenpark in Retie. Het project ‘Op rolletjes’, een samenwerking tussen het domein en 5 studenten van Thomas More Geel, tilde de rolstoeltoegankelijke rode route op naar een hoger niveau. Belevingstools maken de natuurbeleving helemaal af!
Begin dit schooljaar zochten vijf studenten van Thomas More in Geel, voor hun project binnen het werkveld sociaal werk, een projectvraag om rond te werken en inspiratoren ter ondersteuning. Educator Greet Grietens van het Prinsenpark zag hierin mogelijkheden om samen de rode, toegankelijke, route naar een hoger niveau te tillen.
De enthousiaste studenten startten met veel zin en interesse aan dit spannende avontuur en doopten het project ‘Op rolletjes’. Met begeleiding van educator Greet Grietens, als inspirator vanuit het Prinsenpark, en Daniël Janssens, docent en coach van Thomas More, is het project nu succesvol afgerond.
De trotse projectploeg bij de opening van de nieuwe route in het Prinsenpark © Provincie Antwerpen
Op de nieuwe route kunnen bezoekers met een mobiele beperking optimaal genieten van natuurbeleving. Alle zintuigen worden geprikkeld en het wandelpad is uiterst gebruiks-vriendelijk. “Zeker in deze coronatijden streven de provinciale groendomeinen ernaar drempelvrije recreatie te bevorderen. Een deugddoende boswandeling verfrist je hele lichaam en geest en is nog gratis ook. Geen wonder dat wandelen het laatste jaar zo’n geliefde activiteit is! Het nieuwe rolstoelvriendelijke belevingspad in het Prinsenpark past helemaal in dat plaatje.”, stelt gedeputeerde Jan De Haes, bevoegd voor Groen- en Recreatiedomeinen.
Om de route nog aantrekkelijker te maken ontwikkelden de studenten uitleenbare belevingstools op maat. De tools bevatten opdrachtjes, weetjes en uitdagingen om de zintuigen nog meer te prikkelen. Dit zorgt ervoor dat de doelgroep met volle teugen van de natuur kan genieten.
De studenten formuleerden ook adviezen om de rolstoelvriendelijke route in de toekomst nog te optimaliseren. Ze namen hiervoor contact op met de brongroep (rolstoelgebruikers) en betrokken organisaties, zoals Het Volderke en De Witte Mol. Dit gebeurde o.a. met een online bevraging en gesprekken met de doelgroep en betrokken organisaties. Zij zijn immers dé ervaringsdeskundigen.
De toegankelijke belevingsroute werd meteen getest door de doelgroep © Provincie Antwerpen
Zaterdag 8 mei lanceerde Prinsenpark de nieuwe route. De doelgroep en begeleiders konden alvast de belevingstools coronaproof uittesten en feedback geven. Ze maakten na afloop een prachtig natuurschilderij dat een plaats krijgt in het nieuwe bezoekerscentrum van het domein. Later dit jaar kunnen de belevingstools uitgeleend worden.