Steek ook thuis geen vuurwerk af tijdens eindejaar, maar ‘knal zonder vuurwerk’

maandag, 14 december, 2020

1. Verboden

De wetgeving is veranderd. Sinds 26 april 2019 is het voor particulieren overal verboden om vuurwerk of voetzoekers af te steken en om wensballonnen op te laten. Vóór de coronacrisis was het mogelijk om als gemeente een uitzondering aan te vragen. Het Overlegcomité besliste op 27 november dat uitzonderingen dit jaar niet toegestaan worden. Vuurwerk of wensballonnen zijn over het hele land uitdrukkelijk verboden. Steek je toch vuurwerk af? Dan ben je in overtreding.

2. Levensgevaarlijk

De meeste slachtoffers van vuurwerk zijn toeschouwers, maar ook bij het aansteken kan je zware verwondingen oplopen. Hou het voor iedereen veilig en steek geen vuurwerk af.

3. Risico op brand

Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terecht komen, waar het brandende kaarsje heel wat schade kan veroorzaken.

4. Het zorgt voor dierenleed

Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Elk jaar opnieuw zijn er verhalen van honden die weglopen, paarden die uitbreken en op de openbare weg terechtkomen. Dat is niet alleen heel erg voor de dieren, maar ook gevaarlijk voor onze inwoners.

Heb je zelf paarden of andere dieren en wil je de oudejaarsnacht bij hen doorbrengen om ze gerust te stellen? Via www.gemeentemol.be/attestoudjaar vraag je een attest aan om je tijdens de nachtklok te verplaatsen naar de stal of weide. Het attest is geldig binnen de volledige politiezone Balen-Dessel-Mol. Opgelet: deze uitzondering geldt enkel op oudejaarsnacht, tot 2 uur ’s morgens.

5. Hulpdiensten extra onder druk en onbeschikbaar voor andere noodgevallen

Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen. Bovendien staan onze zorgdiensten door de coronacrisis al zwaar onder druk. Eventuele slachtoffers van vuurwerk zouden die druk nog vergroten.

6. Superongezond

De fijnstofconcentraties vastgesteld tijdens en net na afsteken van vuurwerk pieken ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma, kan dit gevaarlijk zijn. (Bron: luchtmeetnet). Maar dat is niet het enige probleem. 90 procent van dat fijnstof komt op de bodem en in het riool terecht, en zorgt ook hier voor een enorme vervuiling.

Ik knal zonder vuurwerk!

Al deze redenen leidden tot de preventiecampagne ‘#IkKnalZonderVuurwerk’ van Netwerk Brandweer (het brandweernetwerk van de twintig Vlaamse brandweer- en hulpverleningszones) die al voor het zesde jaar in de kijker staat. De campagne wordt ondersteund door Brandweervereniging Vlaanderen, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en Dierenwelzijn Vlaanderen.